tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Tradiţiile şi superstiţiile din noaptea de Ignat

Tradiţiile şi superstiţiile din noaptea de Ignat

20 dec 2016 comentarii

Tradiţiile din zona Ardealului spun că în noaptea de Ignat porcul îşi visează cuţitul, şi din această zi, de 20 decembrie, animalul nu mai mănâncă.

Potrivit tradiţiilor păstrate de etnografii din Sibiu, în 20 decembrie se serbează Sfântul Ignaţie, un sfânt martir, care a murit în amfiteatru, sfâşiat de fiare, obişnuita distracţie romană, notează Mediafax.

Sărbătoarea se pliază peste o credinţă veche, legată de animalul care este sacrificat: porcul.

„Se zice că porcul îşi visează cuţitul de Ignat, că nu mai mănâncă după această dată şi că dacă l-ai ţine mai mult decât ziua de Ignat, nu ar mai fi în plină formă. La romani exista o categorie de preoţi care ghiceau în măruntaiele animalelor sacrificate. La noi se păstrează credinţa că dacă splina porcului are o anumită formă, este îngroşată într-un capăt, va fi iarna mai grea. Probabil că modul în care se hrăneşte un animal determină nişte modificări pe organele interne. Porcul este sacrificat de Ziua Ignatului, care vrând-nevrând devine o zi cu dezlegare la porc. Se face aşa zisa tocană a porcului. Acest animal este respectat ca o fiinţă, căreia i se face pomană”, povesteşte Carmina Maior, fost muzeograf la CNM Astra Sibiu, despre tradiţia „pomenii porcului”.

De Ignat, după ce sunt pregătite preparatele, tradiţia spune că trebuie continuat Postul până în Ajunul Crăciunului.

tradiţii ignat