tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Un bucătar din Alba a inventat parfumul comestibil. La ce îl poţi folosi

Un bucătar din Alba a inventat parfumul comestibil. La ce îl poţi folosi

19 apr 2017 comentarii

Un bucătar din Alba Iulia a inventat un parfum comestibil a cărui esenţa este unică în România şi este testată de clienţii unui restaurant din Sebeş.

Parfumul "Vert de Toma", creat de Cosmin Ioan Toma, conţine lavandă, fenicul şi mentă sălbatică şi se păstrează în sticluţe de zece ml.

" 'Vert de Toma' este un parfum comestibil pentru el, pentru ea şi pentru deserturi. Interesant la acest parfum, unic în România, este că poate fi folosit şi pentru corp, dar şi în loc de after-shave. Parfumul, de culoare verde, are miros de lavandă, fenicul şi puţină mentă sălbatică", a declarat bucătarul Cosmin Toma, potrivit Mediafax.

Toma nu a divulgat reţeta exactă şi modul de preparare, afirmând, cu zâmbetul de buze, că sunt "secrete".

"Pot spune ce conţine, dar nu pot să dau reţeta exactă. Are un gust răcoritor şi se pune pe mâncărurile dulci, spre exemplu pe pieptul de raţă, pe fructe de pădure, merge la curcan şi la toate dulciurile şi deserturile, dacă şi clientului îi place gustul de lavandă. Te poţi da cu el şi pe corp, pentru că nu pătează. Am lăsat o sticlă deschisă şi în cameră mirosea foarte frumos", a adăugat chef Toma.

Potrivit acestuia, parfumul este unic în România, din 2018 va fi scos la vânzare, iar „preţul nu va fi mare”.

"Clienţii restaurantului din Sebeş unde lucrez, au testat parfumul şi pot spune că produsul este de succes. Eu, spre exemplu, îl folosesc atât pentru corp, cât şi în mâncăruri", a mai spus Cosmin Toma.

Parfumul "Vert de Toma" va fi lansat la "Alba Carolina FOOD FEST", ce va avea loc în perioada 11-14 mai 2017.

Cosmin Ioan Toma are 40 de ani şi lucrează de 18 ani ca bucătar, fiind cunoscut în comunitatea locală pentru inventivitatea şi modul în care reinterpretează reţetele clasice.

În toamnă, bucătarul din Alba Iulia a lansat o carte de bucate de trei metri înălţime şi patru lăţime, care conţine reţete inedite precum "trandafiri muraţi", "ciorbă de burtă sub formă de piramidă", "desert din vanilie servit în intestin de porc", "ghiveci cu flori" sau "sarmale întoarse".

Toma este consultant la mai multe restaurante din Transilvania, a participat la  numeroase competiţii şi expoziţii cu specific culinar, iar în timpul liber predă lecţii de gastronomie bucătarilor amatori.

parfum comestibil cosmin toma