tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Un pahar de vin sau bere pe zi reduce riscul unui deces precoce, potrivit unui nou studiu

Un pahar de vin sau bere pe zi reduce riscul unui deces precoce, potrivit unui nou studiu

16 aug 2017 comentarii

Un pahar de vin sau bere pe zi poate ajuta oamenii să trăiască mai mult, potrivit noilor cercetări.

Potrivitul studiului, consumul uşor spre moderat – clasificat ca mai puţin de 14 băuturi pe săptămână pentru bărbaţi şi 7 pentru femei – poate avea efecte de "protecţie" asupra sănătăţii şi poate reduce riscul de a muri tineri.

Experţii au declarat că rezultatele arată că pentru majoritatea persoanelor în vârstă, beneficiile unui consum redus de alcool "depăşesc în mod clar" riscul de cancer.

Consumul ridicat de alcool a fost legat de o serie de probleme de sănătate - inclusiv bolile de inimă, dar consumul moderat este chiar recomandat.

Pentru studiu, cercetătorii au examinat asocierea dintre consumul de alcool şi riscul de mortalitate, indiferent de cauză, cancer şi boli cardiovasculare în Statele Unite. Ei au studiat date de la 333.247 de participanţi obţinute prin intermediul National Health Interview Surveys 1997 - 2009. Participanţii la studiu au fost chestionaţi cu privire la obiceiurile lor de consum în ceea ce priveşte alcoolul.

Participanţii au fost împărţiţi în şase grupe, pe baza tiparelor lor de băut: abstinenţi pe viaţă, consumatori ocazionali, foşti consumatori de alcool şi consumatori light (mai puţin de trei băuturi pe săptămână), consum moderat (mai mult de trei băuturi pe săptămână până la mai puţin de 14 băuturi pe săptămână pentru bărbaţi sau mai puţin de şapte băuturi pe săptămână pentru femei) şi persoane care consumă mai mult de 14 băuturi pe săptămână pentru bărbaţi sau şapte pe săptămână pentru femei.

Coordonatorul proiectului doctor Bo Xi, profesor asociat la Şcoala de Sănătate Publicaă Shandong din China, a declarat: "Cercetările noastre arată că un consum uşor până la moderat poate avea efecte protectoare împotriva bolilor cardiovasculare, în timp ce consumul de alcool ridicat poate duce la deces. Există un echilibru delicat între efectele benefice şi cele negative ale consumului de alcool, care trebuie subliniate consumatorilor şi pacienţilor".

Pe tot parcursul studiului, 34.754 de participanţi au murit din diverse cauze. Dintre acestea, 8.947 decese au fost specifice bolilor cardiovasculare, iar 8.427 decese au fost din cauza cancerului.

Cercetătorii au descoperit ca bărbaţii care au un consum ridicat de alcool au avut un risc de mortalitate cu 25% mai mare, indiferent de cauze, şi o creştere cu 67 la sută a mortalităţii din cauza cancerului.

Creşterile nu au fost observate în mod semnificativ la femei. Nu s-a constatat nicio asociere între consumul de alcool şi mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare.

Consumul moderat de alcool a fost asociat cu o scădere de 13% şi respectiv 25% a riscului de mortalitate (indiferent de cauză), iar riscul de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare a fost de 21%, respectiv 34%, mai mic, atât la bărbaţi, cât şi la femei.

Constatări similare au fost observate pentru consumul uşor de alcool la ambele sexe.

consum de alcool