tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Veste bună!
COOL

Veste bună! "Telemeaua de Ibăneşti", recunoscută oficial de Uniunea Europeană

15 mar 2016 comentarii

După "Magiunul de prune de Topoloveni şi "Salamul de Sibiu", controversata "Telemea de Ibăneşti", fabricată pe Valea Gurghiului, în Mureş, a intrat pe lista produselor cu ''denumire de origine protejată".

Controversată pentru că ne-am luptat cu grecii pentru recunoaşterea ei. Atena a contestat dreptul României de a folosi termenul de "telemea" şi a făcut plângere la Comisia Europeană. Elenii au susţinut că seamănă foarte mult cu "telemes", denumire pe care ei o folosesc tot pentru un sortiment de brânză albă, sărată.

Până la urmă, s-a ajuns la o înţelegere. Vom folosi denumirea compusă ''Telemea de Ibăneşti'' în ansamblul său, şi nu ''telemea''.

"Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a primit din partea comisarului european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, dovada înregistrării în Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate pentru produsul Telemea de Ibăneşti. Astfel, utilizarea acestei denumiri este rezervată pentru producătorii din aria geografică delimitată care îndeplinesc condiţiile prevăzute în caietul de sarcini", arată Ministerul Agriculturii, citat de Mediafax.

La nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse tradiţionale, din care UE deţine 1.404.

Cele mai multe produse protejate provin din Italia (296), Franţa (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) şi Germania (96).

Sursa foto: mirtatod.ro

telemeaua de ibăneşti