tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Vinul românesc va fi vedeta anului 2018 în lume

Vinul românesc va fi vedeta anului 2018 în lume

15 dec 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Sfârşitul de an aduce şi el şi tot felul previziuni pentru viitor. Specialiştii de la Majestic Wine au făcut câteva supoziţii despre ce ne aşteaptă în materie de vinuri în 2018.

Mai mult, înseamnă mai bun

Anul 2017 a arătat că sticlele de 1,5 l sunt din ce în ce căutate de clienţi. Vinurile rose şi cele roşii sunt preferate în sticle mari. De cele mai multe ori clienţii le cumpără pentru nunţi sau petreceri.

Cei de la Majestic Wine spun că vinul îmbuteliat în sticle mari atinge maturitatea după o perioadă mai lungă de timp şi sunt mai intense.

Pariaţi pe România

Vremea proastă, bolile şi incendiile care au lovit Africa de Sud, America Latină şi SUA îi face pe specialişti să mizeze pe România ca principală ţară exportatoare de vin. Producţia noastră se preconizează că va creşte cu 60% faţă de 2017. Ungaria este următoarea ţară despre care se spune că va umple magazinele de vinuri din lume anul următor.

Vinuri locale

Clienţii caută din ce în ce mai mult vinuri produse de crame private, mici, din imediata apropiere a zonei de unde cumpără. Vinurile roşii de la podgorii independente sunt cele mai căutate.

Prosecco

Prosecco va rămâne băutura preferată pentru petreceri. Ba chiar, va fi şi mai populară în 2018. Totuşi, un aspect este îngrijorător. Podgoriile din Italia au avut o producţie cu 30% mai mică, astfel încât va fi mai puţin prosecco pe piaţă.

Sergiu Nedelea, unul dintre cei mai prestigioşi somelieri din România şi deţinătorul titlului Somelierul Anului 2017, ne-a spus că aceste cifre nu trebuie să ne îmbete pentru că România nu are o imagine în străinătate. ”Nu există un brand de ţară în acest sens. Este adevărat că la noi producţia a crescut pentru că s-au tot făcut reconversii ale viţei de vie. Noi am pornit practic de la 0 şi e firesc ca cifrele să arate atât de bine”, a declarat Sergiu pentru Gustarte. 

romania vinuri