tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Vom avea alimente de aceeaşi calitate ca în vest

Vom avea alimente de aceeaşi calitate ca în vest

16 oct 2017 comentarii

Comisia Europeană va oferi statelor membre asistenţă legală pentru a putea rezolva problema produselor alimentare mai slabe calitativ din Estul Europei. Mai mult, se vor oferi şi fonduri pentru ca pe tot teritoriul Uniunii Europene băuturile şi alimentele să aibă aceeaşi calitate.

Věra Jourová, specialist în domeniul justiţiei în cadrul Comisiei Europene, a spus că evidenţa arată  că legislaţia cu privire la drepturile consumatorilor a fost încălcată şi de aceea este nevoie ca statele membre să fie încurajate să ia act împotriva celor care perpetuează această stare de fapt.

Mai multe companii din industria alimentară şi nu numai au fost acuzate de oficialii de la Bruxelles că vând produse fabricate sub acelaşi brand de calitate superioară în vestul Europei, iar pe pieţele din est schimbă reţeta ajungându-se la mărfuri de calitate îndoielnică. Cum era de aşteptat, companiile au negat că induc consumatorii în eroare, dând vina tot pe ei. Justificarea multinaţionalelor este că şi-au adaptat ingredientele în funcţie de preferinţele locale. Totuşi, Jourová spune că Hipp a recunoscut şi a şi luat măsuri relansându-şi produsele astfel încât să respecte aceleaşi standarde peste tot.

Comisarul european a declarat că din punctul ei de vedere este şi o datorie a consumatorilor care ar trebui să boicoteze brandurile care încearcă-i păcălească. ”Să aduci la raft produse ambalate identic, dar care în interior sunt diferite este incorect şi induce în eroare consumatorul”, a spus  Jourová. Mai mult, din punctul ei de vedere această situaţie este una care demonstrează clar că problemele se pot rezolva doar dacă autorităţile din toate statele membre se aliază împotriva celor care încalcă legea, mai ales că nu este o practică nouă.

1 milion de euro pentru fiecare stat membru

Ghidul elaborat de Comisia Europeană oferă argumente legale prin care statele membre pot lupta împotriva companiilor care încalcă regulamentele ce privesc alimentele. Ghidul oferă şi cazuri concrete care pot fi sursă de inspiraţie. De asemenea, vor să ajute la aplicarea temeinică a Directivei privind practicile comerciale neloiale, care presupune printre altele că este interzis ca produse diferite să fie ambalate şi etichetate identic. Fiecare ţară membră UE va primi 1 milion de euro pentru a rezolva această problemă.

De partea cealaltă a baricadei este Fred Roeder, director la Consumer Choice Center, o organizaţie care militează împotriva acestor reguli, spunând că autorităţile de la Bruxelles răspund la vocile partidelor populiste din Europa de est. ”Nimeni nu forţează pe nimeni să cumpere un anumite brand. Fiecare consumator este liber să se îndrepte către alte branduri dacă constată că unul nu este în regulă”, a spus el. Mai mult, Roeder crede că uniformizarea gusturilor va duce la pierderea identităţii culinare şi a diversităţii din fiecare ţară UE. 

alimente europene comisie comisia europeana bauturi

Cristina Călin