tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStars

Frida Kahlo: pictoriţa gurmandă a Mexicului

Frida Kahlo: pictoriţa gurmandă a Mexicului

17 oct 2017 comentarii

Frida Kahlo este una dintre cele mai celebre pictoriţe din Mexic care s-a făcut cunoscută în toată lumea datorită auto-portretelor sale suprarealiste. Ambasada Mexicului la Bucureşti şi restaurantul cu specific mexican El Torito organizează Festivalului Fridei Kahlo în perioada 16-20 octombrie pentru a aduce în atenţia românilor opera artistei. Un bucătar mexican din Bucureşti, Julio Cesar Rivera, a pregătit reţetele culinare ale artistei, într-o demonstraţie de live cooking, aşa cum au fost ele prezentate în Cartea secretă a Fridei Kahlo, a lui F.G.Haghenbeck.

„Frida a devenit un simbol al Mexicului. Ea a promovat tradiţiile mexicane într-o vreme când ele nu erau promovate. Ne bucurăm că prin acest festival putem oferi publicului o parte din ce ne-a oferit Frida Kahlo nouă, poporului mexican”, a declarat E.S. Martin Alonso Borrego-Llorente, Consul al Mexicului la Bucureşti.

Bucătarul Julio Cesar Rivera, originar din Mexic, care, până de curând, a gătit pentru o taquerie din Cancun, este pasionat de pictură. Cel mai apreciat tablou al său este tocmai un portret al Fridei Kahlo, lucrare pe care a realizat-o în semn de omagiu pentru artista-simbol a Mexicului.

El a pregătit pentru evenimentul din deschiderea Festivalului Frida Kahlo reţete ale artistei, care diferă de cele clasice prin mici detalii care dau preparatelor un farmec aparte. Astfel, cei prezenţi au putut degusta „Pico de gallo”, pregătit cu mango, ananas şi portocală; „Tostada de pollo” cu tortilla, pui, salată verde sos picant chipotle şi smântână; „Cochinita de porc”, pregătită cu achiote, chimen, oţet, portocală şi ceapă roşie murată; „Mole poblano”, făcută cu carne de pui, cicolată, patru feluri de ardei, alune susan alb.

„Reţetele Fridei sunt parte a culturii mexicane. Frida Kahlo a folosit reţete tradiţionale, pe care le-a interpretat adăugând ingrediente speciale, surprinzătoare. Pentru a păstra gustul autentic, noi folosim ingrediente aduse special din Mexic”, a spus bucătarul Julio Cesar Rivera. În onoarea Fridei Kahlo, taqueria El Torito va avea în meniu preparate pregătite în stilul inconfundabil al artistei.

Desemnată în 2010, de către UNESCO, ca parte a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, bucătăria mexicană seduce prin culori, arome şi miros.  Transmisă din generaţie în generaţie, este şi un element central al identităţii culturale poporului mexican.

Pasionaţii, pot citi mai multe despre pasiunea Fridei Kahlo pentru gătit în „Cartea secretă a Fridei Kahlo”, a lui F.G.Haghenbeck.

Festivalul Frida Kahlo include expoziţia fotografică „Diego y Frida. Una sonrisa a mitad del camino” (Diego şi Frida. Un zâmbet la jumătatea drumului), care va avea loc pe 17 octombrie la ora 19:00, la sediul Point Cultural Hub din Bucureşti,  proiecţia „Frida, Naturaleza Viva”, care va arăta publicului suferinţa timpurie a Fridei care a însoţit-o până în ultima zi a vieţii (18 octombrie la Institutul Cervantes din Bucureşti, de la ora 19:00) şi prelegerea despre arta Fridei şi a lui Diego, care va avea loc la Timişoara, la Jecza Gallery (19 octombrie, ora 19:00).

Frida Kahlo a fost o pictoriţă mexicană care s-a făcut cunoscută mai ales prin autoportretele sale pictate într-un stil suprarealist. Opera sa este considerată emblematică pentru cultura naţională mexicană, îmbinând stilul suprarealist cu tradiţiile indigene. Cultura mexicană şi tradiţiile amerindiene se îmbină armonios în pictura Fridei Kahlo, lucrările sale fiind considerate adesea artă naivă, mai apropiate de folk art decât de curentul suprarealist propriu zis.

Frida Kahlo s-a născut şi a murit în capitala Mexicului, Mexico City, în casa sa, cunoscută sub numele de Casa Albastră (Casa Azul).

„Frida a devenit un simbol al Mexicului. Ea a promovat tradiţiile mexicane într-o vreme când ele nu erau promovate. Ne bucurăm că prin acest festival putem oferi publicului o parte din ce ne-a oferit Frida Kahlo nouă, poporului mexican”, a declarat E.S. Martin Alonso Borrego-Llorente, Consul al Mexicului la Bucureşti.

Bucătarul Julio Cesar Rivera, originar din Mexic, care, până de curând, a gătit pentru o taquerie din Cancun, este pasionat de pictură. Cel mai apreciat tablou al său este tocmai un portret al Fridei Kahlo, lucrare pe care a realizat-o în semn de omagiu pentru artista-simbol a Mexicului.

El a pregătit pentru evenimentul din deschiderea Fesrivalului Frida Kahlo reţete ale artistei, care diferă de cele clasice prin mici detalii care dau preparatelor un farmec aparte. Astfel, cei prezenţi au putut degusta „Pico de gallo”, pregătit cu mango, ananas şi portocală; „Tostada de pollo” cu tortilla, pui, salată verde sos picant chipotle şi smântână; „Cochinita de porc”, pregătită cu achiote, chimen, oţet, portocală şi ceapă roşie murată; „Mole poblano”, făcută cu carne de pui, cicolată, patru feluri de ardei, alune susan alb.

„Reţetele Fridei sunt parte a culturii mexicane. Frida Kahlo a folosit reţete tradiţionale, pe care le-a interpretat adăugând ingrediente speciale, surprinzătoare. Pentru a păstra gustul autentic, noi folosim ingrediente aduse special din Mexic”, a spus bucătarul Julio Cesar Rivera.

În onoarea Fridei Kahlo, taqueria El Torito va avea în meniu, în această săptămână specială, preparate pregătite în stilul inconfundabil al artistei.

Desemnată în 2010, de către UNESCO, ca parte a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, bucătăria mexicană seduce prin culori, arome şi miros.  Transmisă din generaţie în generaţie, este şi un element central al identităţii culturale poporului mexican.

Pasionaţii, pot citi mai multe despre pasiunea Fridei Kahlo pentru gătit în „Cartea secretă a Fridei Kahlo”, a lui F.G.Haghenbeck.

Festivalul Frida Kahlo include expoziţia fotografică „Diego y Frida. Una sonrisa a mitad del camino” (Diego şi Frida. Un zâmbet la jumătatea drumului), care va avea loc pe 17 octombrie la ora 19:00, la sediul Point Cultural Hub din Bucureşti,  proiecţia „Frida, Naturaleza Viva”, care va arăta publicului suferinţa timpurie a Fridei care a însoţit-o până în ultima zi a vieţii (18 octombrie la Institutul Cervantes din Bucureşti, de la ora 19:00) şi prelegerea despre arta Fridei şi a lui Diego, care va avea loc la Timişoara, la Jecza Gallery (19 octombrie, ora 19:00).

Frida Kahlo a fost o pictoriţă mexicană care s-a făcut cunoscută mai ales prin autoportretele sale pictate într-un stil suprarealist. Opera sa este considerată emblematică pentru cultura naţională mexicană, îmbinând stilul suprarealist cu tradiţiile indigene. Cultura mexicană şi tradiţiile amerindiene se îmbină armonios în pictura Fridei Kahlo, lucrările sale fiind considerate adesea artă naivă, mai apropiate de folk art decât de curentul suprarealist propriu zis.

Frida Kahlo s-a născut şi a murit în capitala Mexicului, Mexico City, în casa sa, cunoscută sub numele de Casa Albastră (Casa Azul).

Salată pico de gallo

2 jícama (un soi de cartof) proaspete curăţate, 4 portocale mari şi zemoase, 3 castraveţi verzi curăţaţi, ½ ananas curăţat de coajă, 3 fructe de mango semiverde, 1 xoconostle1, 1 legătură de cepe mici, 6 lămâi, 4 ardei iuţi verzi şi sare grunjoasă.

Trebuie să tăiaţi uniform şi în cantităţi egale: jícama, portocalele, castraveţii, ananasul, ceapa, mango şi xoconostle. Dacă se adaugă boabe de rodie, salata poate fi împodobită ca steagul Mexicului şi poate avea un aspect foarte frumos. Trebuie condimentată cu amestecul de zeamă de lămâie, cu cei patru ardei iuţi şi cu o lingură de sare grunjoasă. Sau asezonată doar cu lămâie şi praf de chili. 

(reţetă extrasă din ” Cartea secretă a Fridei Kahlo”)

mexic bucuresti bucatar festival

Cristina Călin