tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStars

Secretele bucătăriei greceşti, dezvăluite de chef Mina Stone. Mâncarea de care te vei îndrăgosti
FRESH

Secretele bucătăriei greceşti, dezvăluite de chef Mina Stone. Mâncarea de care te vei îndrăgosti

9 iul 2016 comentarii

Bucătăria grecească înseamnă pentru cei mai mulţi delicioasele şi inconfundabilele souvlaki, moussaka sau baklava.

Sunt însă şi alte preparate mai puţin cunoscute şi mult mai populare printre localnici, despre care Mina Stone a ales să scrie în recent lansata sa carte Cooking for Artists, care combină reţete tradiţionale elene cu anecdote şi perspective ale culturii greceşti.

Într-un inteviu pentru Condé Nast Traveler, Stone dezvăluie câteva dintre atuurile acestei bucătării, dar şi secrete culinare aflate de yiayia, adică bunica sa.

Faki este reţeta pe care ar trebui să înveţe toată lumea să o gătească. Pentru delicioasa supă de linte grecească, cheful garantează că-i va transforma în fani inclusiv pe cei care urăsc acest aliment. Întruchipează tot ceea ce îmi place: simplu, sănătos, aromat, delicios, în mintea mea este o farfurie unicat, frumoasă, iar ingredientele le citesc ca pe un poem, spune Mina Stone.

Mâncarea tradiţională elenă are puternice rădăcini vegetariene, mazărea, lintea şi năutul fiind piese de rezistenţă, şi puţini ştiu asta, povesteşte Stone.   

Bunica mea pregătea, alături de faki, platouri de pâine, feta şi peşte sărat şi mâncam pe balconul ei cu vedere la Mediterană, undeva în spatele unei păduri de pini, pe insula Aegina. Urma să fie implicată şi o îngheţată, apoi adormeam pe canapea, în aer liber, în compania muzicii greierilor, îşi aminteşte Mina Stone.

Ceea ce trebuie să înveţi din modul de a găti al grecilor este arta simplităţii. Una dintre cele mai importante lecţii primite este aceea că mâncarea simplă este poate printre cele mai grele de realizat. 

Insula Aegina este grozavă pentru mâncare. Tavernele sunt excepţionale, la fel şi animata piaţă de peşte din centrul oraşului. Vânzătorii locali de legume, miere şi ulei de măsline te întâmpină mai pste tot. Aegina este faimoasă şi pentru câmpurile de fistic. 

În micuţa Aegina se ajunge uşor. Este la 45 de minute de portul Pireus, iar feriboturile pleacă din oră în oră. Odată ajuns/ă aici nu uita să vizitezi şi frumosul Templu Aphaia. 

mina stone bucătărie grecia