tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStars

Yazid Ichemrahen deschide Fête de la Gastronomie, la Bucureşti. Povestea campionului mondial în patiserie şi îngheţată

Yazid Ichemrahen deschide Fête de la Gastronomie, la Bucureşti. Povestea campionului mondial în patiserie şi îngheţată

22 sep 2016 comentarii

Yazid Ichemrahen, campion mondial în patiserie şi îngheţată, va deschide în 22 septembrie, de la ora 11, la Ambasada Franţei din Bucureşti, a treia ediţie a Fête de la Gastronomie, seria de evenimente care celebrează gastronomia franceză.

Douceur Féminine by Yazid Ichemrahen

Yazid Ichemrahen are 24 de ani şi un parcurs profesional de excepţie. De la o vârstă fragedă a început să prepare prăjituri, pasiunea pentru patiserie fiindu-i insuflată de cei doi copii ai familiei adoptive în mijlocul căreia a crescut.

La vârsta de numai 14 ani, Ichemrahen  a devenit ucenicul celebrului ciocolatier şi patisier Vincent Dallet, la Relais Desserts International, lucrează apoi la Maison Pascal Caffet, distins cu titlurile de Meilleur Ouvrier de France şi Campion mondial în patiserie. Ulterior deschide Pâtisserie des Rêves la Paris alături de Philippe Conticcini şi  Angelo Musa,  Meilleur Ouvrier de France şi Campion mondial.

Cariera sa a continuat la celebrul restaurant La Chèvre d'Or de două stele Michelin, din Eze-Village, unde lucrează alături de chef Didier Elena, recompensat cu două stele Michelin.

La vârsta de numai 19 ani, se angajează ca chef patisier la restaurantul Cordeillan-Bage de două stele Michelin în Gironde, alături de chef Jean-Luc Rocha, Meilleur Ouvrier de France şi adjunct al celebrului chef Thierry Marx timp de 14 ani.

Lucrează apoi cu renumitul Joël Robuchon, numit "Chef of the Century" de către ghidul Gault Millau în 1989, şi Meilleur Ouvrier de France, la Hôtel Métropole din Monaco, ca sous-chef patisier, şi ulterior ajunge responsabil de cercetare şi dezvoltare în cadrul grupului Blachère.

În 2014, devine Campion mondial în patiserie şi îngheţată, şi creează ulterior brandul YI Conseils.

La Fête de la Gastronomie vin şi Florence şi Daniel Cathiard care au cumpărat domeniul viticol Château Smith Haut-Lafitte, din Bordeaux, în 1990 cu intenţia de a valoriza nobilele podgoriile. Familia Cathiard asigură conducerea domeniului îmbinând armonios tehnicile cele mai moderne de obţinere a vinului cu metodele tradiţionale. Eleganţa exemplarelor de vinuri roşii Smith Haut Lafitte, precum şi buchetul sofisticat al vinurilor albe le-au făcut celebre în toată lumea.  

În fiecare an, Fête de la Gastronomie pune în valoare o tematică specifică, ce invită la descoperirea gastronomiei franceze. Tema aleasă pentru a ilustra ediţia de anul acesta este „Les cuisines populaires – Bucatele de zi cu zi”, care  se referă la reţetele folosite pentru mesele de fiecare zi, în familie sau alături de prieteni.

Simboluri ale vieţii cotidiene, aceste preparate sunt simple, accesibile şi se hrănesc din diversitatea lumii şi imaginarul colectiv. Ele se reinventează în fiecare bucătărie personală, dar şi în restaurante. Sunt preparate care valorizează produsele regionale, de sezon şi care pun în evidenţă experienţele personale ale celor care le pregătesc.

În acest spirit vor fi organizate şi cocktail-ul şi bufetul de la Reşedinţa Franţei de către maestrul bucătar Andrei Tămaş.

„Accentul în acest an cade pe convivialitate. Reţetele sunt clasice, de exemplu avem, printre altele ratatouille şi croque monsieur. În organizarea acestui eveniment am avut în vedere să transmitem un mesaj invitaţilor noştri : cele mai savuroase preparate sunt cele pe care le împărţim cu oameni care ne sunt dragi, dar şi cu oameni pe care, tocmai datorită atmosferei festive pe care o recepţie o presupune, avem plăcerea de a îi cunoaşte”, a declarat Andrei Tămaş.

Iniţiată în Franţa în 2011, pentru a sărbători intrarea în patrimoniul UNESCO a gastronomiei franceze, această iniţiativă doreşte să valorizeze produsele specifice - de la materie primă la farfurie, modul lor de preparare, de prezentare, precum şi toate serviciile care s-au dezvoltat în jurul acestei arte.

Fête de la Gastronomie s-a răspândit şi la nivel internaţional, pentru a promova produsele franţuzeşti atât în rândul experţilor, cât şi în rândul publicului larg.

Fête de la Gastronomie urmăreşte să evidenţieze oferta turistică gastronomică a Franţei, să pună în valoare  bogăţia şi calitatea ingredientelor gastronomiei franceze, să încurajeze profesionişti din domeniul gastronomic valorizând calitatea muncii lor şi să ofere noi perspective atât pentru specialişti, cât şi pentru amatori.

În 2010, “le repas gastronomique à la française”  a fost înscris în patrimoniul imaterial al umanităţii cu tot ce presupune acesta: produse locale, de bună calitate, selecţie de feluri de mâncare, din locuri diferite, “mariajul” între bucate şi vinuri, arta de a aranja masa, conversaţia. De atunci, în fiecare an, Franţa celebrează această recunoaştere printr-o sărbătoare a gastronomiei: timp de trei zile în toate restaurantele, bistrourile, barurile şi pieţele din Franţa, oamenii degustă feluri de mâncare pregătite de “chefs” bucătari cu cele mai alese produse.

Sărbătoarea s-a răspândit şi în afara Franţei, în acele locuri unde gastronomia franceză este apreciată, pentru a face plăcere “connaisseur”-ilor, sau acolo unde este mai puţin cunoscută, pentru a promova produsele franţuzeşti şi a sensibiliza publicul larg să consume cu plăcere produse de bună calitate.

Fête de la Gastronomie are loc în perioada 23-25 septembrie 2016, la Bucureşti şi este organizată de către Ambasada Franţei în România, Camera de Comerţ şi Industrie Franceză în România, Institutul Francez din România şi Business France alături de partenerii lor. 

fête de la gastronomie