tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustory

Băutura pe care Franţa vrea să o păstreze doar pentru ea
COOL

Băutura pe care Franţa vrea să o păstreze doar pentru ea

25 mar 2016 comentarii

Mai tânără, mai gustoasă, mai ieftină: devine Gasconia noul Bordeaux?

Secole întregi, Bordeaux a dominat scena vinurilor din Franţa, cu recolte scumpe şi extrem de râvnite. Astăzi, Bordeaux are un competitor proaspăt: mai puţin celebra regiune Gasconia.

Situată în sud-vestul Franţei, la poalele Pirineilor, Gasconia este o destinaţie franceză clasică. Un colţ deluros de ţară, îmbrăcat în păduri dese, câmpuri de floarea soarelui şi castele medievale. Şi vii, evident.

Vinurile remarcabile care au ieşit din aceste podgorii în ultimii ani au adus Gasconia în lumina reflectoarelor. Bogate, de un roşu îndrăzneţ, pot face faţă cu brio oricărui pahar de Bordeaux, sunt florale, clare, răcoritoare şi uşor de băut. 

"Spre deosebire de majoritatea vinurilor Bordeaux, care necesită timp mult pentru a îmbătrâni, de vinurile Gasconiei trebuie sa te bucuri acum, cât sunt proaspete şi încă tinere," spune Remy Grassa, vinificator şi coproprietar la Domaine du Tariquet, cel mai mare producator al Gasconiei. Sunt mai valoroase aşa, afirmă el. Unde mai pui şi raportul calitate-preţ, excelent, pe care nu-l găseşti la Bordeaux," se mândreşte Grassa.

Tariquet, fondat în 1972, a fost vârf de lance în transformarea business-ului cu vin în Gasconia, de la o industrie pe cale de dispariţie la o afacere înfloritoare astăzi.

Tatăl lui Grassa, Yves, este cel care a creat fuziunea metodelor tradiţionale franceze de a face vin cu tehnicile "neortodoxe" ale lumii noi. Rezultatul: sosirea unor licori vibrante, fresh, în sud-vestul Franţei, o regiune istoric recunoscută pentru vinurile sale vechi şi scumpe. 

Acum, Gasconia are în jur de 1.200 de podgorii de vin şi produce peste 100 de milioane de sticle pe an. 

Este un mix de sec alb, aromatic din struguri "petit manseng " şi "ugni blanc" şi catifelatul roşu dintr-un taninos cabernet franc.

Media unui vin gasconian ajunge undeva la 10 dolari în magazinele din SUA, comparativ cu Bordeaux, 75 de dolari.

"Vrem ca de vinurile noastre să te poţi bucura în fiecare zi, nu doar la ocazii speciale", explică Grassa.

În Gasconia, căutarea fericirii şi a plăcerii este un stil de viaţă.  Aici, foie gras nu este o delicatesă, ci aliment de bază în fiecare zi.

Foie gras made in Gasconia este considerat cel mai bun din ţară, făcut de către localnici, este vândut direct consumatorilor şi diverselor bucătării. 

În ultimii ani, restaurante locale precum Le Loft şi La Vie en Rose au încercat să mai umble la reţetă pentru a ţine pas cu trendurile, dar chiar şi cu readaptări culinare, bucătăria în Gasconia rămâne nepretenţioasă, caracteriată de un stil cozy bistro, cu chefi interesaţi mai mult să-ţi umple stomacul şi nu să strângă stele Michelin.

Brandy-ul secret al Franţei

"Am iubit mereu mâncarea bună din Gasconia, este delicioasă, dar în acelaşi timp simplă", spune Benoit Hillion de la Bas-Armagnac Dartigalongue, cel mai vechi producător de brandy din regiune. Nu suntem intereasaţi de trenduri aici, nu vream să fim noua destinatie "foodie", completează el. Focusul nostru este să facem produse de calitate.

Armagnac are culoarea mierii şi este mai puţin cunoscutul văr al lui Cognac. Calitatea sa o depăşeşte pe cea a coniacului, este distilat o singură dată, făcându-l cel mai pur brandy, dar cu toate acestea este mai puţin cunoscut în afara Franţei. I se mai spune şi " brandy-ul pe care francezii vor să-l ţină doar pentru ei" .

"Nu concurăm cu Cognac, sunt mult mai buni pe marketing ca noi" spune Benoit Hillion. "Plus că suntem mândri de un produs la care ne pricepem doar noi", adaugă el.

Toscana Franţei

Ca şi vinurile, mâncarea şi Armagnac, nu e nimic subtil în peisajul dramatic al Gasconiei, între munţi şi ocean. "Spre deosebire de Bordeaux, Gasconia are mai mult decât vii", spune Grassa. "Avem dealuri, campuri de floarea soarelui, păduri, lacuri, culoare, lanuri de porumb. Suntem un fel de Toscana".

În regiune sunt împrăştiate sătucuri fermecătoare. Lavardens este un cătun medieval cu castele superbe de secol 12. Montreal-du-Gers e un sat vechi fortificat pe malurile râului Auzoue.

Casele de ţară sunt adesea închiriate de turişti. În absenţa lanţurilor hoteliere, sunt cele mai bune opţiuni, iar preţurile sunt convenabile. 

La Ferme de Mounet, Monique şi Bernard Molas te aşteaptă cu dormitoare cozy şi cu o piscină privată la câţiva paşi distanţă de hambar. Pentru o experienţă mai hotelieră, proprietăţi de familie ca Belle vie de Chateau oferă camere spaţioase, cu tot felul de facilităţi, precum căzi adânci din marmură. 

De-a lungul drumurilor accidentate de ţară sunt indicatoare şi casuţe poştale colorate. Sunt pictate manual de către localnici, care spun despre acest loc că este doar despre a te bucura de viaţă. 

 

gasconia gusttravel franţa