tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustory

Bollinger scoate la licitaţie cea mai exclusivistă şampanie din lume, demnă de un scenariu de film

Bollinger scoate la licitaţie cea mai exclusivistă şampanie din lume, demnă de un scenariu de film

6 oct 2016 comentarii

Bollinger, o companie cu o istorie de 187 de ani, scoate la licitaţie, pe 19 noiembrie, o sticlă de şampanie veche de 102 ani. Preţul de pornire pentru ceea ce ar putea fi cea mai exclusivistă şampanie din lume este de 10.000 de dolari.

Povestea acestei şampanii este una demnă de scenariu de film. Acum şase ani de zile, un angajat al Bollinger curăţa unul dintre ungherele cramei labirint, când a dat peste mai multe rânduri de lăzi cu sticle goale. Îndepărtându-le, a descoperit o arcadă ce ducea spre o cameră secretă unde se aflau 600 de sticle de şampanie de la început de secol 19. Potrivit istoricilor, se pare că acestea au fost ascunse la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru a nu fi furate, notează Bloomberg.

Specialiştii au avut nevoie de şase ani pentru a afla ce au găsit de fapt. Asta pentru că sticlele erau codate într-un sistem de cifre şi litere abandonat demult.

Poate fi însă băută o şampanie veche de 100 de ani?
 
Potrivit convenţiilor, din domeniu, şampania trebuie băută imediat după ce a fost lansată. Însă în ultimii zece ani, colecţionarii au descoperit că şampania poate îmbătrâni foarte frumos.
 
În 2013, un lot de două sticle de Moet & Chandon 1914 vintage s-a vândut pentru 16.620 de dolari, iar anul trecut pentru o degustare Krug s-au plătit 116.375 de dolari.
bollinger şampanie