tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustory

Când muzica schimbă gustul vinului sau invers
ART

Când muzica schimbă gustul vinului sau invers

14 iun 2016 comentarii

Ai ales vreodată vinul în funcţie de muzica pe care ai auzit-o într-un magazin sau la o petrecere ori o piesă ţi-a schimbat în vreun fel percepţia asupra gustului licorii din pahar? Muzica şi vinul sunt două experienţe senzoriale cu legături puternice demonstrate de tot mai multe studii.

Atunci când bei vinul preferat acompaniat de muzica potrivită, plăcerea pe care o simţi e cu 15% mai intensă. Este concluzia unui studiu recent condus de Charles Spence, profesor în psihologie exprimentală la Oxford University. 

Vinurile complexe înseamnă o simfonie de arome. Potrivite cu o muzică complexă vor da naştere unor texturi senzaţionale.

Creierul uman este influenţat de tot ce-l înconjoară, iar omul tinde mereu să potrivească senzaţiile primite din exterior cu gustul. Vinul va avea un gust desăvârşit sau caracteristicile îi pot fi îmbunătăţite dacă este servit cu muzica potrivită.

Participanţii la studiul lui Spence au asociat vinurile tari şi roşii, ca Malbecul, cu instrumente precum orga, iar vinurile uşoare albe, ca Sauvignon Blanc, cu harpa.

Vinurile dulci pare că merg cel mai bine cu muzica de pian, iar cele mai acide, mai acre, precum vinurile roşii italiene, fac echipă bună cu sunetul instrumentelor din alamă. Cele mai dulci sau cu gust de fructe se potrivesc cu sunete de frecvenţă înaltă, iar cele cu arome de ciocolată neagră sau cedru, mai amare, cu sunetele muzicale în registru grav. Vinurile foarte taninoase corespund unei chitare rock, iar cele corpolente unei orchestre simfonice. Dacă asculţi o muzică puternică şi grea, gustul vinului va fi şi el unul tare, mai arată studiul, citat de The Guardian.

Nu sunt puţini cei care spun că cea mai potrivită pentru a comunica cel mai bine caracterul unui vin şi plăcerea pe care ţi-o poate aduce este muzica.

Producătorul de vinuri Clark Smith a început să studieze intensiv legătura strânsă pe care muzica şi vinul au dezvoltat-o de-a lungul vremii pentru a o transpune cumva în business-ul său. Cu toţii am auzit că vinul şi mâncarea au gust mai bun dacă sunt asociate corect. Aşa e şi cu muzica şi vinul, spune Smith. Preferinţa pentru un anume vin poate fi influenţată puternic de muzică. 

"Cu cât explorăm mai mult, cu atât descoperim cât de misterios poate fi vinul. Ne oferă cumva oglinda sentimentelor noastre," spune Smith, care este şi profesor la California State University. "Asociem vinurile cu diferite stări prin care trecem, aşa cum facem şi cu muzica. Când muzica şi vinul sunt pe aceeaşi lungime de undă, amândouă ating perfecţiunea în noi", adaugă el.

Smith merge chiar mai departe şi spune că şi efectele luminii ne influenţează percepţia. "Vinul rezonează cu ceea ce ne înconjoară în feluri pe care abia începem să le descoperim. Iar unul dintre cele mai importante roluri ale vinului este să ne readucă în spaţiul dionisiac pierdut cumva în urma invenţiei lui Thomas Edison".

Vinurile roşii tind să fie mai bine dezvăluite de muzica apropiată sufletului. Tonurile vesele şi stridente sunt de evitat, polka sau marşul distrug, de exemplu, toate senzaţiile pe care ţi le poate da acest vin, aducând o asprime greu de tolerat, afirmă el. 

Pentru Pinot Noir, muzica romantică e foarte potrivită, Mozart face pereche bună cu soiul burgund, precum Cotes de Nuits, iar Strauss merge cu un pinot californian. Cabernet Sauvignon se potriveşte cu o muzică mai nervoasă, cu temperament puternic, întunecat. În mod ciudat, acest gen de muzică va netezi taninul agresiv pe papile: People Are Strange de la The Doors sau Carmina Burana de Carl Orff. Nouveau Beaujolais poate tolera tonalităţi mai vesele, poate un jazz celtic ca Nightnoise sau Ron Korb. 

Alte studii au arătat că muzica poate influenţa oamenii atunci când cumpără un vin, dar şi percepţia gustului. Într-o cercetare din 1999, a celor de la catedra de psihologie a University of Leicester, publicată în Journal of Applied Psychology, au fost analizate 82 de vinuri dintr-un supermarket englezesc, iar cercetătorii au descoperit că atunci când oamenii au auzit muzică franţuzească în magazin au căutat să cumpere vinuri franţuzeşti, la fel şi cu muzica germană, când au ascultat-o în boxe, vinurile made in Germany s-au vândut cel mai bine. 

Adrian North, acum şef al catedrei de psihologie la Curtin University în Perth, Australia, a fost coautor al acestui studiu. În 2010, pe cand era profesor la Heriot-Watt University, în Edinburgh, a realizat  o nouă cercetare. A recrutat 125 de barbati şi 125 de femei cu vârsta sub 25 de ani ca să bea Cabernet şi Chardonnay din Chile, în timp ce ascultau patru feluri de muzică, de la puternică, grea până la soft: Carmina Burana; Tchaikovsky, “Waltz of the Flowers”; Depeche Mode, “Just Can’t Get Enough şi “Slow Breakdown” de Michael Brook.

S-a ajuns la concluzia că muzica a avut impact puternic asupra percepţiei gustului vinului şi a influenţat şi stilul de shopping al cumpărătorului.

David Stevens, producător de vinuri şi cântăreţ de muzică rock, spune la rândul său, într-un interviu în WSJ, că muzica este extrem de importantă atât pentru el personal cât şi pentru afacerea sa. Artistul povesteşte că una dintre cele nouă întrebări din chestionarul pe care-l trimite clienţilor când programează o degustare este legată de muzica preferată. În răspunsurile pe care le primeşte apoi, cel mai des întâlnit gen este classic rock, iar cel mai rar, opera.

Stevens a observat că atunci când unui client i-a plăcut muzica pe care a auzit-o a fost înclinat să-i placă şi vinul pe care l-a degustat.

Muzica ce nu a avut niciun efect din punctul lui de vedere? Hip-hop. Nu de aceeaşi părere a fost Robert Bohr de la Charlie Bird din New York care are una dintre cele mai bune liste de vinuri din oraş şi care susţine că hip-hop-ul nu poate decât să îmbunătăţească gustul vinului. 

Ce este însă evident e că muzica şi vinul ne influenţează starea, iar starea pe care o avem la un moment dat ne dictează muzica şi vinul pe care le alegem.

Tu cu ce muzică ai asocia vinul preferat?

muzică vin