tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustory

Cât de mult s-au schimbat fructele şi legumele de-a lungul timpului
BITTER

Cât de mult s-au schimbat fructele şi legumele de-a lungul timpului

13 iul 2016 comentarii

Fructele si legumele pe care le ştim astăzi aratau atât de diferit acum mii de ani, că nici nu le-ai mai recunoaşte.

De mici învăţăm că morcovii sunt portocalii, bananele sunt galbene şi vinetele sunt violete. Şi aşa gândim mereu despre ele. Dar uitându-ne în spate, adânc în istorie, vom descoperi cât de diferit arătau. 

Oamenii au manipulat genetic legumele şi fructele dintotdeauna, în căutarea unui gust mai bun, a unei texturi mai plăcute şi a unei recolte mai bogat. eCu timpul, acestea au devenit mult mai colorate, de exemplu. Fructele sălbatice sunt adesea mult mai acre şi cu coajă mai groasă, mai amăruie. Ce vedem însă astăzi în supermarketuri sunt fructe crescute selectiv timp de generaţii, notează washingtonpost.com.

Vânăta se asemăna foarte mult cu un ou alb când a fost descoperită. Este şi motivul pentru care englezii au botezat-o eggplant. De atunci, a fost crescută prin reproducere selectivă, transformându-se într-o legumă mare, cărnoasă, vineţie.

Formele şi culorile s-au schimbat pe măsură ce oamenii au creat tot felul de soiuri.

Nu doar gustul a fost motivul care a influenţat cel mai mult felul în care s-a cultivat selectiv.

Deşi morcovii cresc într-o varietate de culori, de la galben la violet şi alb, folclorul olandez ne arată că morcovul portocaliu, aşa cum îl ştim azi, a fost reprodus selectiv în Olanda, în secolul 17, pentru a-l onora pe William of Orange, care a condus cauza independenţei Olandei. 

Politica a continuat să influenţeze mult timp alegerile, cu privire la ce e acceptabil sau recesiv, mai ales când s-a trecut de la agricultura din teren la cea din laborator.

Culturile modificate genetic au început să trezească suspiciuni de la prima roşie modificată care a ajuns în aprozare, “Flavr savr,"  în 1994.

Însă oamenii au modificat genetic alimente de peste 12.000 de ani, de cand a început agricultura selectivă, cu diverse culturi în funcţie de diferite criterii ale vremurilor.

Experimentul lui Gregor Mendel, tatălui geneticii moderne, care a cultivat şi studiat plante de mazăre, în 1865, a arătat cum trăsăturile dominante şi recesive ale plantelor influenţează hibridizarea.

Astăzi, în SUA, porumbul este cultura cea mai larg răspândită, iar 90% este modificată genetic.

Fructe şi legume modificate genetic au fost crescute şi consumate în cantităţi uriaşe de când au fost introduse consumatorilor în anii 90, iar organizaţii respectabile, precum American Medical Association si National Academies of Science, au anunţat că nu au găsit niciun motiv ştiinţific pentru care să nu poată fi considerate hrană. Cu toate acestea, în 2015, un studiu al Pew Research Center arăta că mai mult de jumătate dintre consumatori (57%) consideră alimentele modificate genetic ca fiind potenţial periculoase.

Şi asta şi pentru că aceste culturi modificate genetic se bazează adesea pe "monocultură" — cultivarea aceleiaşi specii de plante pe acelaşi teren, ani de zile consecutiv - ceea ce adânceşte temerile potrivit cărora monocultura creşte şansele apariţiei bolilor plantelor.

Banana este probabil cel mai bun exemplu de fruct crescut prin monocultură. Bananele Cavendish sunt cel mai des întâlnite în magazine. Au fost numite după William Cavendish, un horticultor devotat şi al şaselea duce de Devonshire. Grădinarii ducelui au fost primii care au crescut aceste fructe în uriaşele sere de la Chatsworth House din Derbyshire, Anglia, în 1830. Bananele erau livrate în Samoa şi Insulele Canare, apoi au început să fie cultivate la scară largă.

Bananele Cavendish au devenit celebre în 1950 datorită rezistenţei lor la boala Panama, ciuperca patogenă care a decimat soiul precedent Gros Michel. 

Astăzi varietatea Cavendish înseamnă 99% din bananele exportate, însă poate pierde repede titlul de rege al bananelor. Anii de monocultură au făcut soiul extrem de sensibil la o nouă tulpina a bolii Panama. Şi odată ce va atinge culturile din America Latină, Cavendish ar putea dispărea în câteva decenii.

 

alimente modificate genetic fructe legume