tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustory

Ce înseamnă Brexitul pentru industria alimentară

Ce înseamnă Brexitul pentru industria alimentară

27 iun 2016 comentarii

Cu o liră sterlină aflată în corzi, care a atins cel mai mic nivel din 1985 încoace, în ziua aflării rezultatului referendumului, industria alimentară a Marii Britanii, cea a vinului şi cea a băuturilor spirtoase se vor confrunta cu puternice incertitudini.

Jim Meehan, unul dintre managerii parteneri ai barului PDT, aminteşte că Londra are una dintre cele mai mari taxe pe spirtoase şi alcool la nivel mondial: "Imaginaţi-vă ce ar însemna dacă toate produsele UE vor fi taxate ca importuri în Marea Britanie. Preţul vinului made in France sau Germany va creşte imediat. Iar băuturile italiene spirtoase amărui vor fi şi mai scumpe. Iar dacă Scoţia va ieşi din Marea Britanie, preţul whisky-ului scoţian va urca şi el. Antreprenorii care urmau să deschidă un bar în Londra probabil se vor reorienta spre alte oraşe precum Berlin", scrie foodandwine.

Red Johnson, fondator şi CEO al The British Bottle Company, care lucrează cu mai mulţi producători de gin (Warner Edwards, Langtons şi Pinkster), dar şi cu producători britanici de vinuri spumante: "În termeni imediaţi devalorizarea lirei va ajuta cu preţuri competitive în noi pieţe de export precum SUA şi Asia. Pe termen lung, e greu de spus cum vor evolua lucrurile".

Dacă lira va continua să scadă faţă de dolar, vor putea fi făcute economii serioase atunci când cineva va dori să cumpere de la comercianţii englezi.

Jamie Ritchie, Worldwide Head la Sotheby's Wine: "Cred că pe termen scurt va exista o anumită incertitudine care va crea însă o oportunitate cumpărătorilor americani de vinuri, care vor putea face achiziţii la preţuri avantajoase din UK şi din Europa".

Era Brexitul inevitabil? Mulţi au fost surprinşi de votul majoritar pentru ieşirea din UE. Nu şi James Truman, fost director editorial al Conde Nast, acum co-proprietar al restaurantelor new yorkeze Nix şi Narcissa: "Aş spune că mişcarea culinară a anticipat Brexitul acum 30 de ani, când bucătăria britanică a renăscut respingând influenţele europene şi întorcându-se la ceea ce a fost cândva a world-class cuisine. Succesul grozav al Dinner by Heston Blumenthal, dedicat readucerii în atenţia tuturor a tot ceea ce se gătea acum 500 de ani în bucătăria britanică, a fost un indicator care cumva atenţiona că la un moment dat Brexitul se va întâmpla".

Industria alimentară a Marii Britanii, una de 80 de miliarde de euro pe an, va fi probabil lovită puternic de acest Brexit. 400.000 de oameni lucrează în acest domeniu în Regat, fiind cel mai mare sector de producţie din UK, potrivit The Guardian. 

De când s-a alăturat Uniunii Europene, politicile comune pe agricultură, comerţ şi circulaţia mărfurilor au fost cheia sistemului alimentar britanic. Numai politica agricolă comună înseamnă până la 40 de procente din bugetul total al UE. La rândul lor, celelalte naţiuni ale blocului comunitar au fost parteneri esenţiali ai Marii Britanii şi principale pieţe de export.  În plus, britanicii depind de celelalte state UE care le asigură un sfert din ceea ce consumă într-un an. 

În urma acestor legături economice foarte strânse, mulţi lideri britanici care s-au opus Brexitului se tem de repercursiunile asupra industriei alimentare.

Elizabeth Truss, secretar de stat pentru mediu şi alimentaţie, a avertizat că ieşirea din UE ar putea pune în pericol mijloacele de trai şi succesul fermierilor şi distribuitorilor de produse alimentare din Regat. De asemenea, 71% dintre membrii Food and Drink Federation au votat pentru a rămâne în Uniune.

Pe aceeaşi temă:

Brexit-ul stârneşte panica în rândul producătorilor italieni de prosecco

brexit