tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustory

Cea mai mare carte de bucate din lume

Cea mai mare carte de bucate din lume

25 ian 2018 comentarii Autor: Cristina Călin

De-a lungul timpului, o mulţime de filmuleţe despre tot felul de prepate, reţete, stiluri de viaţă au făcut ca YouTube să devină cea mai mare carte de bucate din lume.

De la amatori sau bucătari profesionişti poţi afla dintr-o simplă căutare despre condimente coreene, preparate din India, Guatemala sau Congo. Găsim surse de inspiraţie, altele decât cele gastronomiile occidentale care sunt de cele mai multe ori în atenţia reflectoarelor.

Cărţile de bucate clasice oferă, în marea lor majoritate, doar reţete, însă dintr-un clip video poţi afla şi detalii legate de cultura locului de unde preparatul. Practic, este cea mai mare enciclopedie culinară din câte s-au făcut până acum. Potrivit lui Ben Mims, de la publicaţia Saveurs, un clip video are succes mai mare pentru că prezintă tot ceea ce într-o carte de bucate autorul presupune că cititorul ar şti şi omite. ”Toţi au o ideea despre cum trebuie scrisă o reţetă astfel încât să fie mai exactă, cu mai multe detalii descriptive, dar la final îţi dau seama că este mult mai uşor să găteşti după după ce vezi un filmuleţ. Practic demistifică întreg procesul. ”

În marea cartea de bucate on-line nicium preparat nu este prea simplu. Poate părea banal pentru cineva dintr-un areal geografic, dar în altă zonă poate fi o descoperire care să inspire zeci de persoane. Despre unele preparate nu vei citi niciodată în reviste glossy, dar au milioane de vizualizări pe internet.

Un alt aspect ce face ca reţetele de pe această reţea de socializare să fie atât de accesate este faptul că feedback-ul de la utilizatori este de cele mai multe ori pozitiv. Se pun întrebări, se dau răspunsuri, ceea ce face ca o persoană să revină iar şi iar asupra preparatului. Se ajunge atât de departe, încât, în cazul unor clipuri extrem de apreciate, dar realizate în limbi care nu sunt de circulaţie internaţională, să se realizeze subtitrări chiar de către fani. Este cazul unui coreean, Maangchi care a cucerit youtuberii cu bucatele sale făcute în propria bucătărie şi acum a ajuns vedetă internaţională.

Vloggerii din zona de gastronomie au canale de youtube cu milioane de urmăritori. Unii investesc în tot felul de ustensile şi ingrediente, alţii fac lucrurile simplu doar cu ce au la îndemână. Totuşi, succes au toţi pentru că utilizatorilor le place să se uite la filme cu mâncare.

 

carte de bucate youtube