tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustory

De ce vinul este maturat în stejar: scurtă lecţie de istorie

De ce vinul este maturat în stejar: scurtă lecţie de istorie

10 aug 2017 comentarii

Butoiul de stejar este unul dintre simbolurile cele mai cunoscute asociate cu vinul. Motivul pentru care vinul este maturat în butoaie de stejar nu a fost intenţionat, ci rezultatul unei întâmplări.

Timp de milenii, amfora de lut era modalitatea aleasă pentru transportul vinului.

În urmă cu peste două milenii, când romanii au început să-şi răspândească imperiul pe tot globul, nu numai că voiau să ia cu ei arme şi mâncare, dar şi vin. Vinul era mai sigur de băut decât apă, oferea caloriile necesare pentru trupele subnutrite şi, desigur, o stare de fericire în rândul celor care îl consumau. Timp de câteva mii de ani, începând cu vechii egipteni, amforele de lut erau modul în care armatele (şi comercianţii) transportau vin pe distanţe lungi.

Au existat şi alte civilizaţii, în special în regiunea Mesopotamiei, care foloseau butoaie din lemn de palmier, dar aceasta era excepţia, nu regula. În timp ce butoaiele din lemn de palmier cântăreau mult mai puţin decât amforele de lut, lemnul de palmier era destul de greu de îndoit. Lutul ofera şi un alt avantaj prin faptul că era etanş dacă era sigilat corect, deşi aceasta era o adevărată provocare.

Practica de utilizare a amforelor a continuat în Grecia Antică şi apoi în Imperiul Roman. Pe măsură ce romanii au început să meargă spre nordul Europei şi departe de Marea Mediterană, transportul amforelor de lut a devenit din ce în ce mai dificil. În timp ce romanii ştiau de butoaiele din lemn de palmier, însă preţul şi dificultatea de a îndoi lemnul le făcea o alegere proastă. Când romanii au întâlnit galii, au găsit un grup de oameni care foloseau butoaie din lemn, adesea din stejar, pentru a transporta bere.

Romanii şi-au dat seama rapid că au găsit o soluţie pentru problema lor referitoare la amfore. În timp ce era folosit şi alt tip de lemn, stejarul era popular din mai multe motive. În primul rând, lemnul a fost mult mai moale şi mai uşor de îndoit în forma tradiţională de butoi decât lemnul de palmier, astfel că stejarul avea nevoie doar de puţină căldură şi un butoi putea fi creat mult mai repede. În al doilea rând, stejarul era abundent în pădurile din Europa continentală. În cele din urmă, stejarul, cu textura sa, oferea un mediu de stocare rezistent la apă. Trecerea la butoaiele de lemn a fost rapidă. În mai puţin de două secole, zeci de milioane de amfore au fost aruncate.

După ce şi-au transportat vinurile în butoaie, pentru o perioadă lungă de timp, romanii şi alte societăţi după ei au început să-şi dea seama că butoaiele de stejar au conferit vinului noi calităţi plăcute.

Contactul cu lemnul a făcut vinul mai moale şi mai fin, iar în cazul unor vinuri a făcut mai bun şi gustul. Din cauza prăjirii minime a lemnului, vinurile au dezvoltat noi mirosuri, cum ar fi cuişoare, scorţişoară, ienupăr sau vanilie, şi atunci când erau băute aveau arome noi, cum ar fi caramel, vanilie sau chiar unt.

Pe măsură ce practica de a folosi butoaiele de stejar pentru transport a continuat, comercianţii, producătorii de vin şi armatele, au descoperit că dacă vinul stă mai mult în butoaie, va primi tot mai multe din calităţile lemnului de stejar şi astfel a început practica îmbătrânirii vinului în stejar.

butoaie de stejar