tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustory

Dulce de leche, legenda desertului sud-american care a cucerit lumea

Dulce de leche, legenda desertului sud-american care a cucerit lumea

11 ian 2017 comentarii

Dulce de leche îşi are originile în Argentina şi este unul dintre cele mai apreciate delicii din lume.

Ingrediente:

500 ml lapte de vacă

500 ml lapte de capră

1 baton de scorţişoară sau de vanilie

1/4 linguriţă de bicarbonat de sodiu

Preparare:

Timp de preparare: Timp de gătit:

Într-un vas mare, adăugă laptele, zahărul şi scorţişoara sau vanilia (în funcţie de preferinţe). Se pune la foc mediu, unde trebuie să stea în jur de 10 minute, aproape să dea în fiert. În tot acest timp, amestecă tot timpul compoziţia. Ia vasul de pe foc şi adaugă bicarbonatul. Apoi adu-l din nou pe foc şi amestecă des pentru a nu se lipi de cratiţă. După o oră vei observa cum se îngroaşă şi prinde o culoare aurie, iar după alte 30 de minunte culoare se va închide şi compoziţia va avea consistenţa unui sirop. Acum îl poţi lua de pe foc. După ce se mai răceşte puţin, îl poţi depozita într-un borcan. Se păstrează la frigider.

Desertul ar fi fost inventat în 1829, în Buenos Aires, într-o perioadă tulbure pentru ţară.

Legenda spune că doi generali, Lavalle şi Manuel de Rosas, urmau să se întâlnească în oraş, pentru a semna un tratat de pace. Lavalle a ajuns, după un drum lung, foarte obosit în tabăra lui Manuel de Rosas. Acesta nu se afla în cortul său la momentul respectiv, aşa că Lavalle a profitat de moment pentru a intra şi a se odihni. În acest timp, bucătăreasa care prepara “la lechada” pentru soldaţii din tabără, a lăsat laptele şi zahărul pe foc pentru a-şi anunţa superiorul că urmează masa. Când a intrat în cort şi a descoperit generalul inamic a alertat soldaţii. Manuel de Rosas a ajuns însă în acelaşi timp şi i-a oprit, explicându-le situaţia. În tot acest haos, femeia a uitat lechada pe foc. Când şi-a amintit, laptele şi zahărul se transformaseră într-o substanţă groasă aurie. Le-a servit-o astfel soldaţilor, iar aceştia au fost încântaţi de noul desert. Şi aşa s-a născut dulce de leche.

Câte ţări în America Latină, atâtea variante de dulce de leche

În El Salvador, dulce de leche are o textură moale şi sfărâmicioasă. Mexicanii îi spun manjar, pe care-l prepară cu vanilie, sau cajeta, din lapte de capră. În Cuba, dulce de leche este cunoscut drept cortada şi se găteşte din lapte acru, coagulat şi apoi îndulcit. În Republica Dominicană este obţinut din cantităţi egale de lapte şi zahăr, la care se adaugă şi scorţişoară. În Puerto Rico, dulce de leche se prepară cu lapte de cocos neîndulcit. 

Dulce de leche este foarte popular şi în Filipine, unde este servit cu prăjituri, îngheţată sau rulouri la mic dejun. Francezii îl numesc confiture de lait , iar norvegienii, HaPå. HaPa este un dulce de leche mai gros şi nu atât de dulce. A apărut aici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când din cauza proviziilor puţine femeile fierbeau laptele cu zahăr pentru a obţine un desert. În Rusia, se fierb cutiile cu lapte condensat în baie de aburi câteva ore.

Reţeta de bază presupune fierberea la foc mic a laptelui şi a zahărului, amestecând aproape constant până când se evaporă toată apa din lapte şi amestecul se îngroaşă.

O altă variantă este fierberea la baie de abur, câteva ore, a cutiilor nedesfăcute de lapte condensat îndulcit.

dulce de leche