tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustory

Fascinanata poveste a barului care are o istorie de peste 160 de ani

Fascinanata poveste a barului care are o istorie de peste 160 de ani

22 feb 2018 comentarii Autor: Cristina Călin

McSorley's Old Ale House este unul dintre cele mai vechi baruri din New York. A fost deschis în 1854 şi încă mai are în meniu berile de acum aproape două secole.

Când s-a deschis, barul purta denumirea de The Old House at Home, fiind deschid de un emigrat irlandez. El susţine că a deschis în 1854, însă atestare istorică certă nu există decât din 1860. John  McSorley a venit în america la 18 ani împreună cu Mary, soţia lui, atunci în vârstă de 16 ani, în 1855, iar clădirea în care se află barul a fost construită în 1862. Totuşi, şi documentele oficiale se contrazic, pentru că există devezi care arată că a existat o clădire încă din 1848, care ulterior a fost completată. Oricum, indiferent dacă a deschis în 1854 sau în 1862, localul rămâne cel mai vechi din New York.

La vremea deschiderii sale, barul avea în preajmă o piaţă foarte aglomerată şi un staţie de atelaje folosite pentru transportul de persoane.

Încă de la deschidere deviza localului a fost ”Suntem aici de dinainte ca tu să te fi născut”.

John McSorley a deţinut barul până în 1910, când a murit la vârsta de 87 de ani. 26 de ani mai târziu, fiul său Bill, vinde localul unui client foarte vechi, poliţist pensionat, Daniel O’Connell. Până în 1977 barul a aparţinut familiei O’Connell. Atunci a fost vândut actualului proprietar Matthew Maher.

Cu o istorie de peste 160 de ani, McSorley's Old Ale House a trecut prin multe şi au fost momente când a trebuit să se adapteze forţat vremurilor. Perioada prohibiţei a fost foarte grea. Proprietarul făcea atunci bere într-o cadă aflată într-o pivniţă şi le spune clienţilor că le vinde ”aproape bere”.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, mai poţi citi şi

Cel mai vechi restaurant din lume, o istorie a gustului de 300 de ani

Istoria unui desert îndrăgit de toată lumea: Cheesecake-ul

Cine este cel mai bogat bucătar din lume?

 

În 1969 două femei au vrut să intre în bar, dar au fost refuzate, aşa că au dat proprietarii în judecată pentru discriminare. Au câştigat procesul şi astfel, în 1970, au fost obligaţi să accepte şi femei. Oricum, rămăsese singurul local destinat exclusiv bărbaţilor.

În toată această perioadă a fost închis doar o singură săptămână din cauza unor probleme de igienă descoperite de autorităţile americane. În 2016 au trebuit să remedieze urgent cele semnalate de ofiţerii de la sănătate publică.

La McSorley's Old Ale House au venit multe dintre marile personalităţi ale istoriei americane: Abraham Lincoln, Ulysses S. Grant, Teddy Roosevelt, Peter Cooper, Boss Tweed şi Woody Guthrie, Hunter S. Thompson, Brendan Behan,Paul Blackburn, LeRoi Jones, Gilbert Sorrentino, Dustin Hoffman, and George Jean Nathan. Poetul E.E. Cummings chiar a scris şi o poezie inspirat de local.  

Meniul cuprinde şi astăzi aceleaşi tipuri de bere ca acum aproape două secole: blondă sau brună. Clienţii nu trebuie decât să spună ce culoare doresc berea, iar barmanul va ştii ce să le dea. Oricum, o vizită la McSorley's Old Ale House este ca o întoarcere în timp, fiecare obiect purtând amprenta vremurilor trecute. Tablourile de pe pereţi nu au fost mişcate din momentul în care au fost agăţate, unele dintre ele din 1910.

Dacă vrei să citeşti mai multe articole interesante nu uita să ne dai LIKE şi pe FACEBOOK!

 

bar new york