ART

Francezii din perioada medievală beau vinuri făcute din struguri identici cu cel folosiţi în zilele noastre, scrie BBC. ADN-ul prelevat dintr-o serie de de seminţe de struguri găsite în situri arheologice a dovedit că viţa de vie dintr-o regiune franceză a fost cultivată continuu timp de 900 de ani.
De altfel, resturi de struguri găsite şi în alte site-urile arheologice dezvăluie o serie de secrete. Vinul pe care îl beau romanii, cu 2000 de ani în urmă, este direct înrudit cu Pinot Noir-ul şi Syrah-ul de astăzi, potrivit oamenilor de ştiinţă.
Un grup de cercetătorii a studiat ADN-ul din 28 de seminţe de struguri rămase din epoca fierului, dar şi din siturile arheologice romane şi medievale din Franţa, pentru a realiza “o bază genetică de date” a viţei de vie moderne.
Aceştia au descoperit o sămânţă de strugure din perioada medievală, din centrul Franţei, pe care au declarat-o "conectată direct la Savagnin Blanc". Aşadar, se poate spune că francezii din perioada medievală beau vinuri cu acelaşi gust ca în zilele noastre. Mai puţin, probabil, sulfiţii aferenţi.
Savagnin sau Savagnin Blanc (care nu trebuie confundat cu Sauvignon Blanc) este un soi european vechi de struguri, care încă se mai poate găsi în regiunea Jura din Franta (unde se face vin Savagnin sau vin jaune si vin de paille), precum si in regiuni din Europa Centrala, unde se numeste Traminer.