tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustory

În culisele unei brutării italiene
HOT

În culisele unei brutării italiene

18 mai 2016 comentarii

Italienii sunt tradiţionalişti când vine vorba de pâine. Dacă ajungi în Toscana şi vrei să simţi gustul autentic şi parfumul pâinii proaspete caută brutăriile sau forno cum li se spune în Italia. Nu vei regreta.

Forno este locul unde poţi găsi şi alte bucate proaspăt scoase din cuptor: pizza, produse de patiserie, biscuiţi şi specialităţi made in Italy care diferă de la regiune la regiune.

În Toscana, la prima oră a dimineţii, rafturile brutăriilor stau sub greutatea franzelelor aburinde, de toate formele sau cu tot felul de seminţe. Iar parfumul bunătăţurilor calde din forno nu se compară cu nimic.

Schiacciata (o focaccia a la Toscana) aranjată cu ulei de măsline aşteaptă pe tocătoare să fie cumpărată. Aici preţul pâinii depinde de greutatea acesteia. Poţi cere una întreagă, o jumătate sau doar o felie pe care să o savurezi sub soarele Toscanei. 

Pe tejgheaua de sticlă, găseşti îngrămădite şi cornetti (croissante italiene), occhio di bue umpluţi cu gem de caise, cantuccini gata pregătiţi să-i scufunzi în vin santo sau specialităţi de sezon precum schiacciata de toamnă, all'uva, sau felii de crostata cu jam.

În timpul Paştelui, de exemplu, la forno se formează cozi uriaşe în faţa uşi pentru specialităţile locale precum schiacciata di pasqua, un fel de panettone aromat cu seminţe de anason.

Pe pereţi, atârnă tot felul de panglici colorate pe care le poţi cumpăra pentru a lega pachetele de biscotti pe care vrei să le dăruieşti pe post de suvenir.

Forno este şi locul unde să mănânci un snack gustos, mai ales schiacciata cu prosciutto sau mortadella. Aici găseşti şi porchetta gata feliată pentru a intra între două felii de schiacciata subţiri şi a servi un sandviş delicios. Margherita lungă cu blat subţire, care se vinde la felie, este soluţia ideală pentru un snack fresh, rapid şi gata de luat la pachet când eşti pe fugă.

Trebuie să mai ştii un lucru. În Italia, lumea merge dimineaţa la forno pentru a avea pâine proaspătă pentru prânz. Aşa că nu te mira dacă la ora 12 nu mai găseşti nimic pe raft, caci matinalii au facut deja cumpărăturile.

 

 

 

brutărie toscana italia