tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustory

În meniul celui mai vechi restaurant din lume. Povestea savuroasă a unei istorii de 300 de ani

În meniul celui mai vechi restaurant din lume. Povestea savuroasă a unei istorii de 300 de ani

6 oct 2016 comentarii

Nu poţi pleca din Madrid fără să treci pragul celui mai vechi restaurant din lume, cu o istorie de 300 de ani, preferatul unora dintre cei mai mari scriitori ai lumii: Sobrino de Botin.

Iniţial dorit un han, localul a fost deschis în 1725 de către cheful francez Jean Botin şi soţia sa. S-a numit Casa Botin, iar după moartea maestrului bucătar, când nepotul său a preluat afacerea, a primit numele de Sobrino de Botin (Nepotul lui Botin). Astăzi este deţinut de familia Gonzales.

Parfumul şi atmosfera tavernei tradiţionale spaniole dăinuie şi acum pe toate cele patru etaje, în cele cinci saloane şi în cramă.

Turişti din întreaga lume vin la Sobrino de Botin, în inima Madridului, pentru savuroasa bucătărie castiliană, celebră pentru fripturile suculente gătite într-un cuptor de fontă şi lemn, la fel de vechi ca localul. 

Trei feluri de mâncare sunt emblema restaurantului:

Cochinillo - purceluş de lapte din Segovia, cu ierburi aromate şi usturoi, alături de cartofi la cuptor

Cordero asado - friptură de miel crescut în Sepulveda

Botin de almejas - scoici cu sos de ceapă, ardei iute, usturoi, vin alb sec, piure de rosii şi foi de dafin.

Alte preparate care-ţi vor desfăta papilele sunt: anşoa cu ardei iuţi roşii, şuncă Iberiană, pepene cu şuncă, cârnaţi negri de Burgos, supă de usturoi cu ou, gazpacho, sparanghel în maioneză, anghinare cu şuncă Iberiană, calamari în cerneală proprie, creveţi la grătar sau pui în sos de migdale.

Sobrino de Botin a fost unul dintre restaurantele preferate de Ernest Hemingway, care a şi scris despre el în  "The Sun Also Rises": "Am luat prânzul la Botin. Este unul dintre cele mai bune restaurante din lume. Am mâncat purceluş de lapte la cuptor şi am băut rioja alta".

Astăzi, jumătate restaurant, jumătate muzeu, Sobrino de Botin se află în Cartea Recordurilor şi este recomandat de Ghidul Michelin. 

botin cel mai vechi restaurant din lume