tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustory

Înapoi în secolul 17. Istoria unei reţete care nu se va demoda niciodată

Înapoi în secolul 17. Istoria unei reţete care nu se va demoda niciodată

23 sep 2016 comentarii

Aşa cum Chanel 5 va fi mereu la modă, nici reţeta raţei "a l'orange" nu se va demoda vreodată. Despre "duck a l'orange", Gordon Ramsey spune că este echivalentul din gastronomie al pantalonilor evazaţi despre care se va vorbi mereu.

Raţa cu sos de portocale este una dintre cele mai populare reţete franţuzeşti, o combinaţie uimitoare de arome, ale cărei origini vin de fapt din Orientul Mijlociu. Italienii pretind însă că reţeta a plecat de la ei, undeva prin secolul 16, şi astfel a ajuns la francezi.

În Marea Britanie, preparatul a luat cu asalt meniurile restaurantelor în anii 60, iar în 1975, o comedie italiană a fost numită după el: L'anatra all'arancia.

Şi totuşi, de ce toată lumea crede că reţeta aparţine francezilor? Pentru că întotdeauna au ştiut cum să-şi promoveze bucătăria naţională. În secolul 17 - mai ales în vremea lui Ludovic al 14-lea, care şi-a propus să facă din arta, moda şi bucătăria franceză un simbol la nivel global, - în Franţa a avut loc un boom al cărţilor de bucate, iar reţeta raţei a l'orange ocupa un loc de cinste printre paginile lor. 

Apoi o mare revoluţie culinară avea să înceapă în Franţa, una care a scos din meniuri mâncărurile condimentate puternic, dulci acrişoare, în favoarea gustului subtil, mai untos şi cu proeminenţa ierburilor aromate.

Canard a l'orange, cum îi spun americanii, a fost însă unul dintre puţinele preparate în stil medieval care a supravieţuit, dar numai prin adăugarea untului în prepararea sosului. De atunci, raţa cu sos de portocale ocupă un loc de necontestat în ceea ce francezii numesc haute cuisine şi este nelipsită din mai toate bucătăriile lumii. 

Cheful francez Marie-Antoine Careme a dus reţeta până la curtea Prinţului Regent, dar şi la cea a ţarului Alexandru I al Rusiei. 

A fost însă reţeta maestrului bucătar Rene Lasserre, care a devenit cunoscută în toată lumea şi care astăzi se regăseşte în enciclopedia culinară franceză Larousse Gastronomique. 

Mai jos, câteva reţete cu raţă în sos de portocale:

 

reţete raţa cu sos de portocale raţă a l'orange