tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustory

Istoria baghetei – simbolul Franţei

Istoria baghetei – simbolul Franţei

14 iul 2017 comentarii

Ce ar putea fi mai tradiţional francez decât bagheta, acea pâine lungă şi subţire care a devenit un simbol instantaneu recunoscut al Franţei?

În orice oră a zilei, pe străzile oricărui sat sau oraş, este posibil să vedeţi francezii cu o baghetă în mână. Asta pentru că această pâine omniprezentă poate fi servită la micul dejun, prânz sau cină.

Cuvântul "baghetă" înseamnă pur şi simplu baston sau băţ şi se referă la forma pâinii. Acest termen a devenit cunoscut la începutul secolului al XX-lea. Dar istoria baghetei poate merge mult mai departe.

Nimeni nu ştie exact când sau de ce această pâine franceză a luat forma sa actuală, dar există câteva poveşti şi chiar unele legi care ne dau indicii despre istoria baghetei.

O poveste patriotică explică posibila origine a baghetei (dar nu şi forma ei) prin legarea acesteia de Revoluţia Franceză. Lipsa de pâine a fost principala plângere a poporului din Paris şi a jucat un rol important în răsturnarea monarhiei. Pâinea era stâlpul dietei franceze, iar oamenii erau sătuli să privească nobilimea în timp ce mânca o cantitate bogată de pâine, în timp ce ei se confruntau cu o lipsă şi trebuiau să se descurce cu pâine care abia era comestibilă.

Astfel, după Revoluţie, pe lista priorităţilor era ca toată lumea să aibă parte de pâine de calitate în fiecare zi. În 1793, Convenţia (guvernul post-revoluţie) a adoptat o lege care stipula:

”Bogăţia şi sărăcia trebuie să dispară de la guvernarea egalităţii.
Nu se va mai face o pâine de grâu pentru cei bogaţi şi o pâine de tărâţe pentru
săraci. Toţi brutarii vor trebui să facă un singur tip de pâine:
Pâinea egalităţii”

Este o teorie fermecătoare şi o idee foarte franceză despre Libertate, Egalitate şi Fraternitate, dar ar putea această lege să fi creat cu adevărat precursorul baghetei mult iubite?

Sau a avut ceva de-a face cu asta Napoleon Bonaparte? O altă poveste susţine că Napoleon a adoptat o lege prin care pâinea pentru soldaţii săi ar fi trebuit să se facă în lungă şi subţire pentru a se încadra într-un buzunar special de la uniformele lor. Deoarece măsurătorile erau aproape de mărimea unei baghete moderne, unii oameni cred că acesta ar putea fi momentul atunci când pâinea a luat pentru prima dată forma sa actuală.

Sau a fost metroul din Paris? Potivit unei alte legende, când sistemul de metrou era construit în Paris, muncitorii din diferite regiuni nu se puteau înţelege, iar supraveghetorul proiectului era preocupat de violenţa din tunelurile subterane. La acea vreme, toată lumea purta un cuţit pentru a-şi tăia pâinea, aşa că supraveghetorul a mers la brutărie pentru a cere pâini care nu trebuiau tăiate. Brutăria a făcut o pâine suficient de subţire pentru a fi uşor de rupt.

Oricare din poveşti ar fi adevărată, baghetele pot fi întâlnite peste tot în Paris, încă de la mijlocul anilor 1800.

bagheta