tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustory

La dolce vita. De ce Italia e considerată paradisul gastronomic al lumii
FRESH

La dolce vita. De ce Italia e considerată paradisul gastronomic al lumii

1 iul 2016 comentarii

Mulţi spun despre Italia că este Mecca mâncării. Aici cultura nu înseamnă doar artă şi arhitectură, ci şi mâncare. Italia este un adevărat paradis gastronomic: şcoli de bucătari, tratorii de poveste, mâncăruri unice în lume, vinul rege, soiuri de măsline pe scara excelenţei.

Cum să descoperi Italia gourmet

1. Desinare, Florenţa

O şcoală de cooking aparte care se transformă într-o bucătărie a prietenilor mai degrabă decât într-un laborator culinar. Şi asta pentru că poartă amprenta magică a lui Riccardo Barthel, un guru florentin al designului interior vintage. Deschis în 2014, acest paradis al gurmanzilor ocupă două camere la primul etaj al unui showroom-workshop din cartierul florentin Oltrarno. Stilul merge mână de mână cu substanţa aici: lecţiile şi demonstraţiile oferite de chef Arturo Dori şi de alţi profesori bilingvi te vor ajuta să stăpâneşti un repertoriu de clasice reţete toscane precum cantucci sau strozzapreti pasta în sos ragù. O zi de cursuri (10am-3pm) costă începând de la 150 de euro, în funcţie de câţi cursanţi se înscriu.  

2. Recolta de măsline

Ce ar fi bucătăria italiană fără uleiul de măsline? Sunt multe regiuni aici recunoscute pentru producţia de ulei extra virgin, însă Liguria, cu distinctiva varietate de măsline taggiasca, se află pe scara excelenţei. Uleiul de măsline este celebrat un weekend întreg în noiembrie, în cadrul festivalului OliOliva în Imperia-Oneglia, unde producători, chefi, standuri cu soiuri de măsline care mai de care mai gustoase sau prezentări de cosmetice pe bază de ulei de măsline vin să-ţi încânte simţurile. Tot în Liguria poţi vizita Museo dell’Olivo. Pentru a te bucura de frumuseţea plantaţiilor de maslini află mai multe despre traseele pe care le poţi face, pe terrediriviera.it website.

3. Două tratorii de poveste în Puglia

Dacă plănuieşti un city break în Italia, mergi în Puglia şi bucură-te de nişte prânzuri absolut delicioase. Planifică să ajungi pe aeropotul din Bari sâmbăta, la timp să închiriezi o maşină la prânz. Apoi mergi la Antichi Sapori, unde aproape toate alimentele provin de la ferma proprie a patronului chef Pietro Zito. O farfurie simplă, precum pasta al pomodoro, este pur şi simplu savuroasă. După prânz dă o fugă până la misteriosul Castel del Monte al împăratului Federico II. Apoi mergi înainte spre coastă direct spre încântătoarea Polignano a Mare (casa lui Domenico Modugno care a scris Volare). Te poţi caza la simpaticul b & b Dimora Santo Stefano, apoi a doua zi porneşte spre Bari via Rutigliano şi serveşte prânzul la Lama San Giorgio, unde vei primi o carafă din deliciosul vin Primitivo di Manduria, unul dintre cele mai bune din Puglia.

4. La Tavola Marche, Le Marche

O şcoală de gătit care explică tot ce are legătură cu măcelăria este ceva mai rar. Chef Jason Bartner îţi spune tot ce trebuie să ştii, la şcoala La Tavola Marche, din Marche, prin cursurile de jumătate de zi sau de o zi. După, studenţii fac ospăţ cu preparatele pe care le-au pregătit. Preţurile cursurilor variază între £90 f- £145, potrivit latavolamarche.com.

5. Tenuta San Francesco, Campania

Mergi pe ruta montană de la Maiori spre coasta Amalfi şi în câteva minute eşti departe de aglomeraţie şi agitaţie, într-un peisaj rural cu plantaţii de măslini, păduri de castani şi vii. Unele dintre cele mai vechi vii sunt în Tenuta San Francesco, în satul Tramonti, şi reprezintă o afacere de familie cu vinuri excelente. Degustă neapărat Per Eva, un vin alb delicat şi parfumat. Poţi face un tur de şase ore din Positano la vinerie, cu Swirl the Glass. Costă £130 de persoană. (swirltheglass.com). 

6. Regaleali, Sicilia

Tasca d’Almerita este recunoscută la nivel mondial drept compania producătoare de vin de top a Siciliei. Dar începe să fie foarte apreciată şi pe partea de mâncare. Are ferme, grădini, livezi şi o şcoală de gătit pe domeniul său. Fabrizia Lanza conduce şcoala care se bazează pe tradiţiile culinare siciliene. Te poţi şi caza la vila Fabrizia, iar dimineaţa, după ce savurezi mic dejunul, poţi începe un curs de gătit predat chiar de Fabrizi Lanza.

7. Tururile culinare din Emilia

Oraşele istorice Bologna, Modena, Reggio nell’Emilia şi Parma au suficiente atracţii culturale cât să-ţi ocupe multe duminici. Cum însă adesea se întâmplă în Italia, cultura nu înseamnă doar artă şi arhitectură. Mâncarea este ridicată aici la nivel de artă de înalt rafinament. Italian Days Food Experiences organizează tururi culinare de o zi (7 am- 4 pm). Poţi vedea fabrica Parmigiano Reggiano, un celebru business de familie care produce oţet balsamic şi cum se face şunca de Modena. Degustările numeroase sunt incluse în preţ. Tururile pornesc de la £110 (italiandays.it).

8. Gustul Florenţei

Florenţa îţi prezintă scena gastronomică cu mult fler. Pitti Immagine aduce 300 de producători pe nişe diferite culinare, la Leopolda, o staţie de cale ferată transformată chiar în centru. 

9. Vinurile din sudul Tirolului

Aici există cel mai bine organizat turism pe partea de vin din toată Italia. Drumul vinului sau Strada del Vino străbate 16 oraşe vinifere de-a lungul văii Adige, casă a multor producători de vinuri, notează The Telegraph.

italia mâncare vin