tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustory

Misterul din spatele celui care a creat cu adevărat cocktail-ul Margarita

Misterul din spatele celui care a creat cu adevărat cocktail-ul Margarita

4 aug 2017 comentarii

Margarita este adesea privită ca un cocktail tipic ”mexican”, dar, la fel ca cerveza, originea băuturii nu este nicidecum mexicană.

Altfel spus, nimeni nu ştie cine s-a gândit la acest cocktail delicios - dar poveştile din spatele acestei invenţii sunt destul de colorate, chiar dacă numai câteva dintre ele au loc în Mexic.

Carlos ”Danny” Herrera, proprietarul restaurantului Tijuana Rancho La Gloria, susţine că el a inventat băutura în 1938. Ce l-a inspirat? O dansatoare pretenţioasă, se pare. O clientă a restauranutului, Marjorie King, a declarat că este alergică la toate băuturile spirtoase, cu excepţia tequilei, dar nu voia să bea tăria simplă. Astfel că Herrera a plecat de la shot-ul clasic de tequila, care era servit cu sare şi lime, şi a creat margarita.

O altă pretendentă pentru titlul de ”creator” al celebrului cocktail Margarita are pretenţii la tron, bazându-se pe numele ei. Margarita Sames din Dallas insistă ca ea a pregatit băutura pentru un grup de prieteni, în timpul unei vacanţe în Acapulco în 1948. Prietenul ei, Tommy Hilton a pus cocktail-ul în meniul barului din lanţul hotelier Hilton. Cu toate acestea, până în 1945, marca de tequila Jose Cuervo desfăşura deja o campanie pentru a promova băutura, afirmând: ”Margarita: este mai mult decât numele unei fete”. Astfel nu pare probabil că Margarita să fi inventat băutură, deşi având acelaşi nume ajută la construirea unui caz credibil.

Dar există o mulţime de femei după care băutura ar fi putut fi numită. Multe poveşti despre acest cocktail pretind că sunt numite după femei cu acelaşi nume, nu doar Margarita Sames. De exemplu, în 1941, barmanul Don Carlos Orozco lucra la un bar din Ensenada, Mexic. În timp ce se grăbea să facă cocktailuri, Margarita Henkel, fiica unui ambasador german, a intrat în barul lui. El i-a permis încerce unul din experimentele lui şi a numit băutura în onoarea ei.

Între timp, Danny Negrete este, de asemenea, numit inventator al băuturii. Aparent, cocktail-ul a fost un cadou de nuntă pentru cumnata lui, o altă Margarita, la hotelul Garci Crespo. Destul de interesant este faptul că Negrete a lucrat la Agua Cliente Race Track, unde actriţa Margarita Cansino (poate o cunoaşteţi ca pe Rita Hayworth) megea adesea.

Cu toate acestea, Margarita ar putea să nu fie numită după niciuna dintre aceste femei, ci poate fi doar o variantă a unui alt cocktail care a fost popular în timpul prohibiţiei: Daisy. De fapt, Margarita înseamnă ”margaretă” în spaniolă. Singura diferenţă dintre Daisy şi Margarita este că prima a fost făcută cu brandy, iar cea din urmă cu tequila. Cu toate acestea, este remarcabil să vedem ce face un simplu schimb de băuturi spirtoase pentru un cocktail. Câţi oameni au auzit astăzi despre Daisy? Margarita în schimb este un cocktail renumit peste tot în lume.

Şi în timp ce tequila este cea care îi dă cocktail-ului Margarita influenţele mexicane, au existat îndoieli cu privire la posibilitatea ca un asemenea cocktail să iasă din Mexic în anii 30 sau 40. Revista Imbibe scrie: ”Este greu de crezut că un mexican a inventat această băutură, deşi este complet posibil să fi fost inventat pe pământ mexican. Acest lucru se datorează faptului că Mexicul nu a avut niciodată o cultură a cocktail-ului şi până în prezent Margarita nu este niciodată consumată de localnici”.

În plus, Margarita îngheţată pare a fi o lume foarte departe de cultura mexicană adevărată, şi chiar este. Ca şi Margarita Sames, inventatorul primei maşini de Margarit îngheţată din lume a fost din Dallas. Numele lui a fost Mariano Martinez şi în 1971 a creat combustibilul pentru petrecerile de primăvară de peste tot. În 2005, Muzeul Naţional al Istoricii Americane Smithsonian a decis să achiziţioneze maşina.

Cocteilul cu trei ingrediente - tequila, Cointreau / triplu sec şi lime - poate fi făcut în mod uimitor în aproape orice bar. Indiferent cât de contestată este istoria acestui cocktail, rezultatul este acelaşi: o băutură perfectă.

margarita