tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustory

Oktoberfest, al cincilea

Oktoberfest, al cincilea "anotimp" al Germaniei. Tot ce nu ştiai despre cea mai mare sărbătoare populară din lume

21 sep 2016 comentarii

Despre Oktoberfest se spune că este al cincilea anotimp din Munchen. Reprezintă într-un fel rezultatul căsătoriei prinţului Ludwig cu prinţesa Theresa de Saxa Hildburghausen. Prima ediţie a festivalului a avut loc în 1810, fiind de fapt petrecerea de la curtea regală, în urma mariajului celor doi.

Oktoberfest, cel mai mare festival de bere din lume, a început sâmbătă, 17 septembrie. Se organizează an de an în capitala Bavariei, Munchen. Durează 16 zile şi adună anual peste 6 milioane de participanţi. Spre comparaţie, populaţia oraşului Munchen abia depăşeşte 1,2 milioane de persoane.

Oktoberfest are propriile reguli şi etichete

Pentru prima dată, Theresienwiese, locul unde timp de două săptămâni se va desfăşura cea mai mare sărbătoare populară din lume, a fost înconjurat anul acesta cu un gard de protecţie, astfel încât toţi vizitatorii să fie verificaţi din motive de securitate. Accesul cu rucsac este interzis şi 600 de ofiţeri de poliţie vor fi prezenţi la faţa locului.

Deşi poartă numele lunii octombrie, Oktberfest începe în septembrie, (17 septembrie 2016 -3 octombrie 2016).

Localnicii îl mai numesc şi Wies, pentru că are loc pe o pajişte imensă, Theresienwiese.

Dacă nu vrei să mergi la Oktoberfest şi nu ai făcut o rezervare din timp, trezeşte-te devreme ca să prinzi un loc. Este deschis între 10 AM şi 9 AM.

În prima zi, localnicii se strâng de la ora 6, deşi porţile la Oktoberfest se deschid abia la ora 9 AM, iar prima bere se serveşte la ora 12, după Anstich.

Weekend-ul celei de-a doua săptămâni de festival este numit şi weekend-ul Italian. Dacă nu-ţi place aglomeraţia, evită-l. Este cel mai plin, vin zeci de mii de turişti italieni.

Îmbracă-te corespunzător. Exist un dress code. Localncii poartă lederhosen, iar fetele, dirndl, iar turistii sunt invitaţi să-şi cumpere ţinutele de la magazinele de profil. Indiferent ce alegi să porţi, asigură-te ca vei avea în picioare încălţăminte rezistentă, care sa facă fata noroiului, berii sau paharelor sparte.

Dirndl-urile fetelor au un cod secret. Dacă nodul de pe şorţ este făcut în stânga înseamnă că respectiva este singură, iar un nod în dreapta înseamnă că se află într-o relaţie.

Nu uita să împarţi masa cu alţii. Mesele sunt la comun.

Dacă stai la masă trebuie să ştii că există chelneri care te servesc. Dacă stai în picioare, poţi comanda direct de la fereastra bucătăriei.

Sub nicio formă nu atinge chelneriţele.

Când comanzi bere, cere bierkrug, o halbă uriaşă de 1 l. Ciocneşte cu fundul habei, uită-te în ochii celorlalţi, nu lovi tare şi rosteşte Prost! (Noroc)

Nu combina berile. Dacă băutura din halbă s-a încalzit, mai bine arunc-o. Există şi o regulă. În halba de un litru ai trei degete de spumă, trei de bere care se menţine proaspătă şi încă trei spre fundul vasului. Ultimele de obicei se aruncă.

Nu te gândi sa iei vreo halbă ca suvenir. Cei de la securitate sunt trainuiţi special să caute halbe la ieşirea de la festival. Vei fi amendat.

Aşteaptă-te la preţuri mari. O halbă de 1 l costă 11 dolari. Ţine cont că vei plăti şi o garanţie de 2 dolari, pe care o vei primi când înapoiezi halba. Regula se aplică şi în cazul mâncării, pentru că vei fi servit în farfurii de sticlă, cu tacâmuri din argint. Preţul berii a crescut cu 3% faţă de anul trecut. 

La Oktoberfest, poţi comanda peşte prăjit la proţap, Stekerlfisch. De obicei se gătesc păstrăvi pescuiţi din cel mai mare lac bavarez, Chiemsee. Peştele se unge cu unt, se sărează, se codimentează şi se înfige într-o ţepuşă pe care se va prăji deasupra unui foc din cărbune.

Pentru fanii deserturilor, există din belşug fructe trase în ciocolată, îngheţată, ciocolată şi bomboane, precum şi munţi de turtă dulce, foarte populară în Bayern. Dintre specialităţile de turtă dulce, tradiţionala inimă de diferite mărimi, ornată cu inscripţii din zahăr multicolor, este cea mai cunoscută şi cea mai cautată.

Deşi este foarte popular, la Oktoberfest, majoritatea participanţilor sunt germani. Turiştii străini reprezintă cam 20% din numărul total de vizitatori.

Oktoberfest 2016 va aduce turismului din Munchen 1,8 miliarde de euro şi 7 milioane de turişti. Se consumă în jur de 7 milioane de litri de bere. Preţul mediu al unei camere de hotel în timpul evenimentului ajunge la 200 de euro /noapte de la 40 euro înainte.

Din cauza aglomeraţiei, la Oktoberfest se pierd multe lucruri, în jur de 4500 de piese, între care acte de identitate, haine, portofele, ochelari de soare şi telefoane.

Ai fost la Oktoberfest în vreun an? Spune-ne părerea ta despre festival!

oktoberfest