tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustory

Povestea Barolo, regele vinurilor sau vinul regilor
ART

Povestea Barolo, regele vinurilor sau vinul regilor

11 iul 2016 comentarii

Barolo, după cum "glăsuieşte" o zicală veche a italienilor, e "regele vinurilor sau vinul regilor". Buchetul bogat în nuanţe şi foarte corpolent te poartă direct pe tarâmul excelenţei. Şi nu se demodează niciodată.

Barolo vine din regiunea Piedmont—mai exact din Langhe, o zonă pictată de fascinante peisaje istorice. A fost ambasador al regatului Savoia la curţile Europei, iar astăzi este dorit de toată lumea.

Caracteristicile senzoriale îi sunt date de culoarea intensă a granatului şi de buchetul plin de note fructate (zmeură, fragi şi cirese), dar şi de flori, mirodenii (scorţişoară, ardei iute şi nucşoară) şi arome de vanilie, lemn dulce, cacao şi tutun. Tot acest amestec, perfect echilibrat şi ideal pentru îmbătrânire, l-a transformat într-un real simbol.

Şi pentru că este un camarad excelent al mâncării - taninurile sale bogate merg perfect cu brâna, carnea şi farfuriile consistente tipice gastronomiei locale - a ajuns să călatorească neîncetat prin lume datorită celebrei bucătării italiene.

Astăzi, 80% din producţia de Barolo merge la export, SUA fiind destinaţia principală.

Andrea Ferrero, director al consorţiului care protejează Barolo şi celelalte vinuri Langhe, are o explicaţie simplă: “Barolo este format dintr-un soi de struguri care trebuie înţeleşi, iar SUA reprezintă o piaţă matură, unde cultura vinului este foarte puternică. 

Este motivul pentru care acest vin prestigios, destinat să onoreze cele mai exigente mese, este adus direct de la sursă, din această zonă deluroasa, unde şerpuieşte un drum spectaculos cu castele vechi, vii, ce deschide uşi spre La Morra, Serralunga şi Monforte d’Alba.

Rar găseşti vin contrafăcut aici, pentru că există numeroase controale prin care este monitorizată producţia. Două lucruri trebuie să ţii minte: 

- toate vinurile din Piedmont au o contrassegno di Stato, o bandă la gâtul sticlei, emisă de guvern, numerotată, ca să poţi verifica uşor ceea ce cumperi. Si nimeni nu se încumetă să contrafacă acest paşaport, pentru că este o infracţiune echivalentă cu a falsifica bani, iar pedeapsa este foarte mare.

- te poţi orienta după preţ. Pentru că este vorba de un vin de înaltă calitate, nu ai cum să plăteşti pe o sticlă mai puţin de 20 de dolari. 

Şi încă un fapt peste care nu poţi trece când vorbeşti de Barolo, este vinul care a dus Războiele Baroloului, o revoluţie cu modernişti de o parte şi tradiţionalişti de cealaltă. Barolo Boys. The Story of a Revolution este documentarul realizat în 2014, care ilustrează excelent fenomenul.

barolo vin italia