tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustory

Povestea celebrului desert portughez Pastél de Nata

Povestea celebrului desert portughez Pastél de Nata

6 iul 2017 comentarii

Multe dintre produsele de patiserie din Portugalia îşi găsesc originile în reţeaua vastă de mănăstiri din ţară.

Cele mai faimoase deserturi din Portugalia, Pastéis de Nata sau tarte cu cremă de ou, sunt celebre în întreaga lume.

Create cu ceva timp înainte de secolul al optsprezecelea de către călugării catolici de la mănăstirea Jeronimos, mănăstirile din Portugalia au produs aceste deserturi din gălbenuşurile rămase, după ce albuşurile erau folosite pentru apretarea hainelor.

Cu toate acestea, odată cu eliminarea ordinelor religioase şi închiderea mănăstirilor în urma revoluţiei liberale din 1820, o brutărie din parohia Santa Maria de Belem, chiar la colţ de aceeaşi mănăstire considerată responsabilă pentru crearea acestui desert, a fost preluată de foştii clerici pentru a produce tartele cu cremă de ou, motiv pentru care sunt cunoscute sub numele de Pasteis de Belem în Lisabona.

Din anul 1837, localnicii şi vizitatorii au vizitat brutăria pentru a cumpăra tartele pudrate cu scorţişoară şi zahăr. Reţeta este una secretă şi doar trei persoane o cunosc. Din acest motiv, tarta este imitată de numeroase cofetării din întreaga lume, iar în 2006 a fost aleasă pentru a reprezenta Portugalia în iniţiativa ”Cafeneaua Europeană” pentru Ziua Europei.

pastéis de nata