tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustory

Povestea Cristetei Comerford, prima femeie executive chef care găteşte pentru cea mai puternică familie din lume

Povestea Cristetei Comerford, prima femeie executive chef care găteşte pentru cea mai puternică familie din lume

13 oct 2016 comentarii

"Când oportunitatea îţi bate la uşă, deschizi şi o înşfaci". Este principiul după care Cristeta Comerford se ghidează şi care a adus-o în faţa uşii celei mai faimoase case din lume: Casa Albă.

Cristeta Pasia Comerford s-a născut în 1962, în Filipine. A crescut în Sampaloc, Manila, iar ani mai târziu a urmat University of the Philippines Diliman, Quezon City, pe specializarea tehnologie alimentară. La 21 de ani a renunţat însă la studii, pentru a emigra în Statele Unite.
 
Primul job al lui Comerford a fost în bucătăria hotelului Sheraton, lângă Aeroportul Internaţional O'Hare, pentru ca mai apoi să plece la Hyatt Regency Hotel. După anii petrecuţi la Chicago, s-a mutat la Washington, unde a lucrat ca chef la două restaurante. Şase luni le-a petrecut ca bucătar în Viena.
 
Cristeta Comerford a fost recrutată la Casa Albă în 1998 de către executive chef Walter Scheib III, în administraţia Clinton.
 
După ce Scheib a demisionat în februarie 2005, Comerford a fost numită executive chef de către Prima Doamnă Laura Bush, în 14 august  2005. Prima femeie care avea să deţină această funcţie.
 
Ce a recomandat-o pentru acest job? Abilitatea ei fantastică de a se descurca cu faimoasa cină ţinută în onoarea prim-ministrului indian Manmohan Singh.
 
În ianuarie 2009, administraţia Obama a anunţat că tot Comerford va face legea în bucătăriile din Casa Albă.
 
Michelle Obama, despre Cristeta Comerford: "Şi ea este mamă şi apreciez faptul că împărtăşim aceeaşi perspectivă asupra importanţei unei alimentaţii sănătoase şi a familiilor sănătoase".
 
Ca executiv chef în cadrul unei administraţii prezidenţiale, Comerford este membru al Le Club des Chefs des Chefs, cea mai exclusivistă asociaţie culinară din lume.
 
Comerford a apărut într-un episod special de două ore la Iron Chef America, difuzat în 2 ianuarie 2010. A făcut echipă cu Bobby Flay contra lui Mario Batali şi Emeril Lagasse. 
 
Cristeta Pasia Comerford, despre talent, calm şi despre a hrăni cea mai influentă familie
 
"Când oportunitatea îţi bate la uşă, deschizi şi o înşfaci. Expertul pe sosuri de la Casa Albă demisiona pentru a-şi deschide un restaurant. Walter Scheib, chef executive, mi-a spus: ‘Hey Cris, te interesează?’ La acea vreme aveam propriul restaurant în D.C., The Colonnade, dar am ştiut că aceasta avea să fie o oportunitate fantastică şi o onoare în acelaşi timp. Aşa că am acceptat jobul. Asta era în 1998. În 2005, familia Bush m-a avansat în funcţia de executive chef."
 
"Dacă vrei să faci prea mult într-o zi, rişti ca totul să devină dificil şi lucrurile să nu-ţi iasă ca la carte. Fac o oră naveta pe drum până la serviciu, ceea ce îmi oferă timp să planific. Când intru în bucătărie, ştiu ce urmează să creez. Am o listă cu 10 lucruri pe care trebuie să le fac într-o zi. Iubesc să trec lucruri în calendar."
 
"Am fost 11 copii în familia noastră. Mirosul constat de mânare este o amintire vie pentru mine. În 2010, Prima Doamnă a gândit la Casa Albă o gradină specială, funcţională în toate anotimpurile. Folosim multe legume de acolo. Este o resursă frumoasă. Pur şi simplu mergi şi culegi ceea ce îţi doreşti. E ca şi cum mă întorc în grădina bunicii. Totul este încă acolo"
 
"Întotdeauna ideile celorlalţi sunt binevenite. Te afli acolo pentru a privi la talentul tuturor şi pentru a te asigura că vei obţine ce este mai bun din talentul fiecărui membru al echipei. La Africa Leaders Summit, am gătit pentru 50 de şefi de stat. A fost o provocare logistică enormă. Am avut în bucătărie aproape toate bucătăriile lumii."
 
"Oamenii spun mereu ‘Casa Albă este punctul culminat al carierei tale‘. Dar când atingi vârful, unde te mai poţi duce? Aşa că nu vrei să-l numeşti punctul culminant, ci piatra de temelie pentru următoarea mare aventură."
 
Cristeta Comerford, despre mâncărurile preferate
 

cristetei comerford