tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustory

Povestea din spatele celebrei tarte Tatin

Povestea din spatele celebrei tarte Tatin

11 mai 2017 comentarii

Unele dintre cele mai mari creaţii culinare au fost realizate din greşeli. Este şi cazul celebrei tarte Tatin, un desert ideal, în special pentru cei care caută noi metode pentru a se bucura de mere proaspete în deserturi.

Această prăjitură a fost creată la începutul anilor 1900 la Tatin, un mic hotel condus de două surori, Caroline şi Stephanie Tatin. Micul hotel din oraşul Lamotte-Beuvron a primit de-a lungul anilor o mulţime de vizitatori. Pictorul Claude Monet obişnuia să îşi petreacă după-amiezile de duminică aici, unde se bucura de prânzul oferit de bucătăria hotelului.

Poveştile privind originile acestei tarte variază. Potrivit uneia din ele, această prăjitură se servea în tigaie, cu partea de foietaj în sus, dar uneia dintre surori i-ar fi scăpat tigaia într-o zi şi, pentru a nu dezamăgi invitaţii, a ridicat prăjitura de pe jos şi a servit-o cu partea cu foietaj în jos.

O altă poveste ne spune cum Stephanie, cea care se ocupa de obicei de bucătărie, ar fi pus merele în tigaie înainte să pună aluatul şi a continuat să o gătească aşa. După ce a fost gata, a răsturnat tarta, descoperind că merele s-au caramelizat foarte frumos şi a servit-o ca şi când aşa ar fi trebuit să fie de la bun început.

Oricare dintre poveştile de mai sus ar fi adevărată, un lucru este cert: tarta este delicioasă!

Iniţial, tarta Tatin a fost făcută cu două soiuri regionale de mere: Reines des Reinettes şi Calville. De-a lungul anilor, şi alte soiuri au fost folosite pentru tartă, printre care Golden, Granny Smith, Fuji şi Gala. Când alegeţi merele pentru tarta Tatin este foarte important să le alegeţi pe cele care îşi păstrează forma în timpul gătitului. Tarta Tatin poate fi făcută şi cu pere, piersici, ananas sau chiar şi roşii şi ceapă.

tarta tatin