tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustory

Povestea măslinilor milenari din Montasia. Noul ulei care cucereşte gusturile

Povestea măslinilor milenari din Montasia. Noul ulei care cucereşte gusturile

25 ian 2017 comentarii

O privelişte care salută călătorii de mii de ani: Mar de Olivas, pe câmpiile Montsia din sudul Cataloniei. Într-o vale largă şi uscată, prinsă între două lanţuri muntoase, chiar la gura de vărsare a râului Ebru, măslinii se întind cât vezi cu ochii. Aceasta este cea mai mare concentraţie de măslini milenari din lume.

Mai mult de 4400 de copaci cu vârsta peste 1000 de ani au fost localizaţi şi înregistraţi aici, alţii aşteptând să fie descoperiţi. Iar aceşti copaci dau una dintre cele mai apreciate arome din lume, un ulei de măsline tot mai căutat la nivel mondial.

Lângă micul oraş Ulldecona, există o piesă unică de patrimoniu natural: un copac vechi de 1700 de ani care ar putea fi cel mai bătrân măslin din lume. Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Madrid folosesc tehnici speciale, cu ajutorul laserului, pentru a stabili vârsta exactă a bătrânului Farga de l'Arión, un măslin din secolul 4, notează CNN.

Astăzi, cei mai mulţi măslini milenari produc încă ulei, şi unul de foarte bună calitate. Popularitatea în creştere a dietei mediteraneene şi cresterea interesului consumatorului în ceea ce priveşte provenienţa alimentelor au deschis noi oportunităţi pentru producătorii de ulei de măsline. 

"Abia recent am realizat ce active valoroase sunt aceşti copaci, că oamenii sunt gata să plătească pentru a experimenta gustul unui ulei provenit de la aceşti măslini unici în lume", spune Jaume Antich, fost primar în Ulldecona.

Amador Peset este unul dintre antreprenorii care au văzut succesul în aceşti măslini. Fost tâmplar, acesta s-a reprofilat în urma crizei economice din Spania, iar la 37 de ani produce ulei de măsline. A simţit potentialul măslinilor milenari şi şi-a lansat propriul brand de ulei: Thiarjulia, după numele dat de romani oraşului natal Traiguera. Peset produce 800 de litri de ulei pe an, iar multe dintre sticlele sale de 100 de ml de ulei de măsline cu şofran au devenit preferatele asiaticilor, atât pentru uz culinar cât şi cosmestic.

Mai mult, localurile au de câştigat de pe urma uleiului provenit de la aceşti măslini. Cele două restaurante onorate cu stele Michelin, Les Moles şi L'Antic Moli, din zonă folosesc numai acest ulei.

Pentru cei care vor să vadă minunile de la Ulldecona, un adevărat muzeu în aer liber, există tururi cu ghid, unde poţi afla toată istoria lor.

 

ulei de măsline