tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustory

Povestea

Povestea "txokos", societăţile gastronomice secrete din oraşul cu cele mai multe stele Michelin pe metru pătrat din Europa

9 ian 2017 comentarii

San Sebastian este tărâmul restaurantelor de top din Europa, având a doua cea mai mare densitate de stele Michelin pe metru pătrat din lume, unicul din Europa. Puţini sunt cei care ştiu însă că acest uimitor oraş găzduieşte şi cele mai multe societăţi gastronomice secrete, supranumite txokos.

Cu greu poate pătrunde cineva în această lume secretă, uşile acestor cluburi private nu sunt deschise turiştilor, ci doar membrilor aleşi cu grijă.

Situată în zona orasului vechi, Kanoyetan este cea mai "bătrână" astfel de societate, numărând 115 ani. 

Preşedintele clubului, Gabrielle Otegui Polit, şi Txema Garay Iribaren, un membru de bază au fost de acord, în 2016, să dezvăluie unui jurnalist BBC câteva dintre secretele acestui univers.

Kanoyetan înseamnă un salon foarte încăpător, o bucătărie mare şi un bar. Mâncarea, vinul şi cidrul sunt sfinte aici. "Venim să mâncăm, să bem şi să socializăm – nu să ne uităm la televizor", explică Polit.

Fiecare găteşte pentru ceilalţi, apoi fiecare mânâncă ceea ce doreşte, completează meniul ales, pe care-l lasă apoi într-o cutie specială de lemn, alături de o sumă de bani pentru ingredientele folosite.

"Acest club este ca o a doua familie pentru fiecare membru, este refugiul nostru, regatul nostru", spune Polit.

Martín Berasategui, un bucătar faimos, onorat cu nu mai puţin de opt stele Michelin, este cel mai cunoscut membru al clubului. Însă toţi încearcă să impresioneze prin ingrediente care mai de care mai speciale şi reţete deosebite, asumându-şi riscuri. De exemplu, specialitatea lui Poli este merluciu la grătar, iar a lui Iribaren, chipirones (calamari mici). Cidru tare, bucăţi de morcilla de Burgos ( cârnaţi în sânge, picanţi) şi brânză untoasă Idiazabal sunt nelipsite de la Kanoyetan.

Clubul a fost format în 1900 de către un grup de 100 de bărbaţi pasionaţi de mâncare şi băutură. Kanoyetan, ca alte societăţi gastronomice secrete din Ţara Bascilor, au prosperat pentru că au oferit bărbaţilor şi doar lor spaţii private pentru a se aduna departe de casă şi de soţii. Acum 100 de ani, membrii acestui clubul i-au refuzat accesul reginei Maria Cristina. 

Împărtăşind pasiunea comună pentru mâncare şi băutură bună, aceste cluburi private sunt deschise tuturor categoriilor de profesii: de la medici şi judecători până la muncitori. Spaţiul nu este tocmai mare, aşa că numarul membrilor este limitat. Kanoyetan, de exemplu, nu poate găzdui mai mult de 125 de persoane.

"Chiar dacă sunt preşedintele acestei societăţi, nu pot să-mi înscriu copiii", spune Polit. Pentru că există o listă de aşteptare. De exemplu, dacă un membru Kanoyetan moare, calitatea de membru îi este oferită apoi fiului cel mare al persoanei decedate. Dacă acesta nu are copii, va fi nominalizat cineva de pe lista de aşteptare. Şi trebuie să existe unanimitate în vot.

Noii membri plătesc o taxă de intrare de 1200 de euro şi o taxă de membru de 290 euro pe an.
 
Kanoyetan este încă o societate a bărbaţilor, femeile o pot vizita, dar numai însoţite de un membru al clubului şi nu au voie să intre în bucătărie, considerată un loc sacru unde bărbaţii pot găti doar după regulile lor şi după reţete pe care le ţin secrete. Dar lucrurile încep să se schimbe. Xabier De La Maza Aramburu are 32 ani de ani şi face parte din Cofradía Vasca de Gastronomía, un club privat cu o istorie de 60 de ani. De 20 de ani, aici se acceptă ca membri şi femei şi bărbăţi. Cu toate acestea, 90% dintre cei înscrişi în această societate sunt bărbaţi. "Dacă vor să menţină aceste cluburi în viaţă, trebuie să fie mult mai deschişi, să schimbe regulile şi atitudinea", este de părere Aramburu.
 
Cât priveşte turiştii, aceştia pot gusta o astfel de experienţă prin tururi organizate cu ghid în cadrul unor festivaluri precum Tamborrada of Donostia, din 20 ianuarie, când multe cluburi sunt deschise publicului în ziua respectivă.
san sebastian cluburi private societăţi secrete