tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

6 paşi simpli pentru a degusta ciocolata ca un adevărat cunoscător

6 paşi simpli pentru a degusta ciocolata ca un adevărat cunoscător

10 iul 2017 comentarii

La fel ca vinul, ciocolata este de fapt o mâncare foarte complexă. O serie de factori pot afecta gustul, inclusiv condiţiile în care boabele de cacao cresc şi nutrienţii din solul în care cresc. Fermentarea şi prăjirea joacă, de asemenea, un rol important.

via GIPHY

Ciocolata trebuie să fie depozitată corespunzător, într-un loc răcoros, care nu este frigiderul, şi să fiţi foarte atenţi în timp ce mâncaţi, pentru a putea identifica orice note de fructe sau de nucă.

Spre deosebire de vin, nu trebuie să fii profesionist să te bucuri de o ciocolată bună. Oricine poate aprecia ciocolata de calitate superioară dacă practică degustarea corect - şi asta înseamnă să mănânci multă ciocolată.

Uită-te înainte de a gusta

Ciocolata trebuie să aibă o suprafaţă lucioasă, să fie lipsită de fisuri, pete, dungi sau urm de de unt de cacao neamestecat.

Uitaţi-vă la colţurile şi marginile tabletei de ciocolată după mici bule, care indică faptul că aerul nu a fost scos din ciocolată înainte ca aceasta să se solidifice.

Pregătiţi-vă papilele gustative

via GIPHY

Evitaţi gusturile puternice, cum ar fi cafeaua sau tutunul, cu puţin timp înainte de degustare, deoarece acestea vă vor afecta capacitatea de a detecta notele subtile de aromă.

Miroşiţi ciocolata

Frecaţi ciocolata cu degetele de trei până la patru ori pentru a elibera mai întâi aromele şi apoi miroşiţi ciocolata la aproximativ doi centimetro distanţă de nas. Mirosul bogat al ciocolatei vă va ajuta să vă pregătiţi papilele gustative pentru aroma care va urma.

Nu o mâncaţi pe toată deodată

via GIPHY

Luaţi o bucată mică şi lăsaţi-o să se topească în gură timp de cinci sau şase secunde - aşteptaţi să se răspândească în jurul gurii şi apoi mestecaţi. Ţineţi gura închisă şi respiraţi pe nas - acest lucru potenţează toate simţurile.

Bolta palatină trebuie curăţată

via GIPHY

Măâncaţi ceva neutru, cum ar fi pâine sau apă, pentru a curăţa bolta palatină între degustări.

Începeţi cu ciocolata cu cel mai mare procent de cacao

via GIPHY

Dacă degustaţi diferite tablete de ciocolată, începeţi cu cele care au cel mai mare procent de cacao şi apoi continuaţi cu cele cu procente mai mici. Dacă este vorba de ciocolată cu diferite arome, păstraţi aromele cele mai puternice, cum ar fi chilli, mentă sau cafea, pentru final. Gustaţi încet, cu o mestecare minimă pentru o aromă maximă. Aroma unei bucăţi de ciocolată de bună calitate se poate schimba pe măsură ce se topeşte în gură.

ciocolata