tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

6 preparate pe care trebuie să le încerci vara aceasta în Croaţia

6 preparate pe care trebuie să le încerci vara aceasta în Croaţia

7 iun 2017 comentarii

Datorită unei fuziuni a influenţelor culinare, Croaţia oferă unele dintre cele mai bune şi mai variate tradiţii gastronomice din Europa, fiecare regiune având propria sa tradiţie culinară.

Mai jos sunt câteva preparate pe care trebuie să le încercaţi dacă ajungeţi în vacanţă în Croaţia.

Gregada

Toate aromele mării Adriatice se reunesc în această tocană de peşte gregada, o specialitate din Hvar care combină mai multe soiuri de peşte alb, cartofi, vin alb, ulei de măsline şi usturoi. Secretul acestui preparat stă în calitatea uleiului de măsline, prospeţimea peştelui şi calitatea vinului. De asemenea este important să nu amestcaţi mâncarea, ci doar să o agitaţi.

 

A post shared by Polina Plavnick (@up2polina) on

 

Vitalac

Mielul croat este considerat o delicatesă. Provenit de pe insula Brač, vitalac este un aperitiv foarte vechi preparat din organe de miel învelite într-o membrană de intestin. Acest fel de mâncare este de obicei servit în timp ce aşteptaţi friptura de miel.

 

A post shared by dejan ančić (@deancic) on

 

Peka

Cea mai iubită mâncare din Croaţia, peka, îşi datorează numele metodei sale de gătit. Carnea, legumele şi ierburile proaspete sunt stropite din abundenţă cu ulei de măsline, care mai apoi sunt acoperite cu un čripnja, un capac în formă de clopot, şi acoperit cu cărbuni fierbinţi, unde se coace pentru câteva ore. Din acest motiv, cele mai multe restaurante solicită să comandaţi acest preparat în avans.

 

A post shared by Secret Dalmatia (@secretdalmatia) on

 

Pašticada

Această tocană de vită, gătită într-un sos dulce, este obligatorie la fiecare sărbătoare locală şi orice nuntă, şi este de obicei servită alături de gnocchi de casă. Mâncarea consistentă necesită mult timp pentru pregătire: carnea de vită este marinată în oţet, lămâie şi romarin pentru câteva zile. După aceasta, este lent gătită alături de morcovi, vin roşu, cuişoare, nucşoară şi pršut (şuncă uscată).

 

Fuži cu trufe

Pădurile întunecate şi umede din Istria, din Motovun şi Buzet, sunt renumite pentru că ascund unele dintre cele mai bune trufe negre şi albe din lume. Aşadar, nu este un mare mister de ce moştenirea gastronomică bogată a peninsulei se concentrează asupra acestui preparat. În Istria trufele sunt adăugate la multe feluri de mâncare, dar o modalitate preferată de a savura delicateţea este cu fuži, paste de casă specifice peninsulei.

 

A post shared by Tajana Andric (@tajci__93) on

 

Viška Pogača

Această gustare, asociată adesea cu pescarii săraci, provine de pe insula Vis şi este un fel de focaccia umplută cu anşoa, ceapă şi ulei de măsline: prânzul perfect pentru pescarii plecaţi pe Marea Adriatică pentru mai multe zile. Şi oraşul Komiža are propria variantă de pogača, cu un ingredient în plus: sos de roşii. 

 

sursa: tastingtable.com

croatia