tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

Cafeaua cu ou sau cu ciuperci. Vietnamezii şi finlandezii setează gusturile anului 2017

Cafeaua cu ou sau cu ciuperci. Vietnamezii şi finlandezii setează gusturile anului 2017

7 feb 2017 comentarii

În Hanoi, cea mai bună cafea se bea cu gălbenuş de ou. În Finlanda, cafeaua cu ciuperci setează un nou trend.

Dar cum s-a ajuns aici?

Cafeaua cu ou

O criză de lapte, în anii 40, în Vietnam, l-a făcut pe un barman de la hotelul Sofitel Legend Metropole să caute alternative pentru a-l înlocui. Iar cea mai bună soluţie a fost gălbenuşul de ou. Aşa a luat naştere cà phê trúng, cafeaua cu ou. Astăzi, fiul acestuia, Nguyen Van Dao, conduce una dintre cele mai vechi şi mai căutate cafenele din Vietnam, Giang Cafe. 

Pe o alee ascunsă, în Hanoi Old Quarter, turişti şi localnici pot fi văzuţi mereu căutând cafeneaua Giang Cafe.

Deşi în meniul acesteia se regăsesc numeroase băutui calde sau reci, toată lumea comandă cà phê trúng, caldă sau rece. Varianta caldă, înseamnă o ceaşcă cu cafea într-un mic vas cu apă fierbinte, pentru a-i menţine temperatura ideală.Textura este una mai groasă, aşa că ideal este să fie degustată cu ajutorul unei linguriţe. Spre surprinderea tuturor, nu are gust de ou, ci aduce mai mult a vanilie. Varianta rece, este mai mult un desert, conţine gheaţă şi are gust de îngheţată cu cafea. 

Dar oul nu este singurul ingredient deosebit în această cafea. Puţin lapte condensat, puţin unt şi puţină brânză sunt, de asemenea, adăugate mixului inedit, însă Nguyen nu dezvăluie şi alte detalii. Este o reţetă secretă, susţine el.  

Cafeaua cu ciuperci

Un brand finlandez susţine că noua cafea cu ciuperci este mult mai sănătoasă decât cea obişnuită şi deja setează un trend, fiind trecută pe lista celor mai sănătoase produse în 2017.

Potrivit cercetătorilor, cafeaua poate stimula metabolismul, creierul şi poate preveni boala Alzheimer. Are însă şi efecte secundare: insomnii sau exacerbarea anxietăţii. Inventatorii cafelei cu ciuperci, Four Sigmatic, susţin că reţeta lor oferă aceeaşi cantitate de cafeină, dar fără efecte secundare.

Deşi pentru unii poate fi ceva revoltător, cei care au încercat cafeaua spun că are un gust bogat, ce aduce a pepene galben, cumva un fel de mix de cafea şi ceai.

Dar cum se prepară mai exact această cafea? Procesul implică înmuierea şi uscarea diferitelor tipuri de ciuperci pentru a obţine un extract care se amestecă apoi cu cafeaua obişnuită. 

cafea cu ou cafea cu ciuperci