tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

Ce trebuie să ştiţi despre Sauvignon Blanc

Ce trebuie să ştiţi despre Sauvignon Blanc

13 iul 2017 comentarii

Sauvignon Blanc este unul dintre cele mai populare vinuri albe, fiind apreciat pentru prospeţimea lui, care se datorează nivelului ridicat de aciditate şi a cantităţii mici de zahăr.

Strugurii Sauvignon Blanc îşi au are originea în aceeaşi regiune ca şi cei mai populari struguri roşii, Cabernet Sauvignon şi Merlot, regiunea Bordeaux din Franţa. În Bordeaux, strugurii ar fi primit denumirea de Sauvignon Blanc de la cuvântul francez sauvage, care înseamnă sălbatic, deoarece aceşti struguri au crescut ca o buruiană în întreaga regiune. În loc să îi fermenteze şi să îi îmbutelieze, vinificatori din Bordeaux au ales să folosească Sauvignon Blanc în amestecurile lor de vinuri albe şi de a-i folosi pentru a face vinul Sauterne.

Din Bordeaux, strugurii au călătorit în partea de nord în regunea Sancerre. În Sancerre, Sauvignon Blanc a fost plantat şi cultivat în scopul de a face un vin pentru care ar fi singurul ingredient. Totuşi, în loc să numească vinul Sauvignon Blanc, după strugurii din care a fost făcut, francezii au ales să numească vinul Sancerre, după regiunea în care s-a născut. În secolul XX, Sancerre a devenit foarte popular în bistro-urile din Paris şi incredibil de popular în baruri, datorită capacităţii sale de a merge extrem de bine cu sau fără mâncare alături.

De la viaţa de noapte din Paris, Sauvignon Blanc a călătorit în întreaga lume şi a găsit un alt campion în Noua Zeelandă, care a făcut, în cele din urmă, numele de struguri cunoscut în întreaga lume. În anii 1980, puţini au auzit de numele Sauvignon Blanc, deşi mulţi consumau acest vin când beau Sancerre. Sauvignon Blanc a devenit cunoscut sub acest nume în momentul în care vinurile din Noua Zeelandă au ajuns pe piaţa internaţională, fiind vinuri vibrante, răcoritoare şi, mai ales, accesibile.

Indiferent că se numeşte Sancerre sau Sauvignon Blanc, este cunoscut ca un vin revigorant, sec, cu un nivel mare de minerale şi note de ierburi aromatice. Peste tot în lume, inclusiv în Franţa, vinul este rareori maturat în stejar, vinificatorii preferând să prezinte caracteristicile proaspete şi fructate ale strugurilor.

sauvignon blanc