tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

Ce trebuie să ştiţi despre vinul Pinot Noir

Ce trebuie să ştiţi despre vinul Pinot Noir

5 iul 2017 comentarii

Pinot Noir este, fără îndoială, cel mai romantic vin roşu din lume. Niciun alt strugure nu scoate la iveală atât de multe emoţii şi laude în rândul celor care îl adoră.

În onoarea acestor struguri au loc festivaluri, iar un întreg film, ”Sideways”, a fost dedicat pasiunii pe care vinul o aprinde în oameni.

Unul dintre motivele pentru care strugurii Pinot Noir provoacă un asemenea devotament este faptul că sunt foarte greu de crescut, astfel că o sticlă de vin Pinot Noir poate fi considerată rară. Descoperirea unui Pinot Noir bun poate deveni o obsesie, după cum descrie filmul, iar cei pasionaţi de acest vin adoră să discute despre descoperirile lor cu alţi pasionaţi de Pinot Noir.

Acest devotament îi poate determina pe consumatorii de Pinot Noir să fie puţin aroganţi faţă de ceilalţi consumatori de vin, simţind nevoia de a-i convinge pe cei care beau altceva decât Pinot de ce Pinot Noir este cel mai bun vin care există. În film acest comportament este expus de personajul lui Paul Giamatti, care insistă să insulte pe oricine care bea Merlot. Acţiunile lui Giamatti ne amintesc de un fan al indie rock-ului care încearcă să convingă un ascultător de muzică să renunţe la Billy Joel şi să asculte Radiohead. Unii consumatori de Pinot sunt atât de pasionaţi încât nu reuşesc să-şi dea seama că toate soiurile de vin au ceva de oferit, la fel cum Billy Joel poate fi grozav în anumite situaţii, iar Radiohead în altele.

Cu toate acestea, nu ar trebui să evităm să bem Pinot Noir doar pentru că cei care îl consumă îl fac să pară un vin pentru snobi. Pinot Noir poate fi cu adevărat fantastic şi merge bine cu orice ocazie.

Pinot Noir s-a născut în regiunea Burgundia din Franţa, şi aici este locul unde cel mai bun Pinot Noir este produs. La fel ca multe alte regiuni din Franţa, producătorii de Pinot Noir nu fac referire la acest vin ca Pinot Noir, ci îl numesc roşu de Burgundia, după regiunea în care este produs. Vinurile din Burgundia au arome de fructe de pădure roşii coapte, cireşe negre dulci, ciuperci şi ceea ce somelierii numesc ”podea de pădure”, acel miros de frunze umede proaspăt căzute.

Pinot Noir este un vin care se potriveşte bine cu toate tipurile de mâncare şi având un nivel mai scăzut de alcool, poate fi consumat şi simplu.

pinot noir