tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

Ce trebuie să ştiţi despre vinurile spumante, cum ar fi Champagne, Prosecco sau Cava

Ce trebuie să ştiţi despre vinurile spumante, cum ar fi Champagne, Prosecco sau Cava

7 iul 2017 comentarii

Toţi am băut vin spumant, cel puţin de Revelion sau când sărbătorim o ocazie specială, dar mulţi dintre noi nu au nicio idee care este diferenţa între vinuri precum Champagne, Cava şi Prosecco - sau cum aceste vinuri devin spumante.

Vinul spumant este un vin carbonat, care de obicei ia numele asociat cu regiunea sau ţara specifică locului de unde a provenit. Carbonarea în vinul spumant este creată folosind una din cele două metode: Méthode Champenoise (metoda Champagne) sau Metodo Italiano, cunoscută şi sub numele de metoda Charmat-Martinotti.

Există numeroase legende despre cum a apărut vinul spumant, dar povestea care ne place cel mai mult este cea a călugărului Dom Perignon. Potrivit legendei, în anii 1600 călugărul făcea vin alb în regiunea Champagne din Franţa. S-a hotărât să îmbutelieze vinul pe care-l fermentase mai devreme decât de obicei, pentru că, atunci când a verificat butoaiele i s-a părut că drojdia terminase de transformat zahărul în alcool. De fapt, temperatura din regiunea Champagne a devenit atât de rece încât drojdia din tancuri pur şi simplu s-a oprit din acţiune, chiar dacă nu transformase tot zahărul. Când a venit primăvara şi vinul din sticle a început să se încălzească, drojdia s-a activat şi a început să acţioneze asupra zahărului rămas. Dioxidul de carbon creat de drojdie nu avea pe unde să fie eliminat, aşa cum se întâmplă în butoaiele mari, astfel că a fost absorbit de vin, carbonizându-l. Când Dom Perignon a mers să verifice vinul, dopurile de plută au început să sară din sticle. El a gustat vinul şi s-a îndrăgostit de rezultat, iar astfel a luat naştere şampania. De la descoperirea metodei Champagne, care se numeşte adesea metoda tradiţională, şampania a devenit cunoscută în întreaga lume, devenind rapid cel mai cunoscut şi mai bine apreciat vin spumant.

Din acest motiv, cele mai multe alte regiuni viticole au adoptat metoda ca mod de a face vin spumant, inclusiv Cava spaniolă. Dacă majoritatea vinurilor spumante sunt obţinute prin metoda Champagne, de ce nu numim toate vinurile spumante Champagne?

Aşa cum v-aţi putea aştepta, francezii sunt destul de teritoriali atunci când vine vorba de denumire, permiţând doar vinul spumant care este de fapt făcut în regiunea Champagne din Franţa să fie numit Champagne. De aceea a fost creat numele Cava, care face referire la vinurile spumante din Spania. De mult timp, spaniolii făceau referire la produsele lor ca Champagne, bazându-se pe faptul că oamenii percep vinul spumant ca fiind unul de calitate, ceea ce ar ajuta vânzările, însă francezii au făcut lobby şi au cerut Uniunii Europene să interzică oricărei alte ţări să folosească numele Champagne dacă nu vine din acea regiune din Franţa.

Vinul spumant are patru niveluri de dulceaţă. Nivelul de dulceaţă al vinului este imprimat direct pe sticlă. Aceste niveluri sunt:

Extra-Brut: Acesta este cel mai sec tip de vin spumant pe care îl puteţi cumpăra. În acest tip de vin spumant, drojdia a mâncat absolut tot zahărul, deci există o lipsă totală a acestuia în vin.

Brut: Acesta este cel mai popular tip de vin spumant. Vinul este sec, dar are totuşi o urmă de dulceaţă. În acest vin spumant, vinificatorul a oprit procesul de fermentaţie chiar înainte ca drojdia să mănânce tot zahărul, lăsând o cantitate mică în vin. Champagne este cel mai comun spumant etichetat a fi Brut.

Extra sec: Acest tip de spumant este sec, dar nu la fel de sec precum Brut sau Extra-Brut, adică păstrează o uşoară dulceaţă. Nu sunt dulci dulci, deşi sunt mult mai dulci decât vinurile Brut. Prosecco este cel mai adesea Extra sec.

Demi-sec: Acesta este un vin spumant dulce. De obicei acest tip de spumant este asociat cu desertul, deoarece există o cantitate mai mare de zahăr în el.

Cu toate că este cea mai cunoscută metodă pentru fabricarea vinului spumant, metoda Champagne necesită timp şi poate fi foarte costisitoare, deoarece trebuie să permiteţi fermentarea vinului în rezervor şi apoi din nou în fiecare sticlă timp de cel puţin cincisprezece luni. Căutând un mod mai rapid şi mai ieftin de a crea vin spumant de calitate, francezul Eugene Charmat şi, separat, în Italia, Federico Martinotti, au descoperit ceea ce se numeşte acum metoda Charmat-Martinotti. În această metodă, vinul este transferat din primul cazan în care fermentează într-un tanc mare sub presiune, etanşat, unde are loc o fermentaţie secundară pentru a crea carbonarea. Apoi, vinul carbonat este îmbuteliat şi trimis spre vânzare. Acesta este modul în care se realizează Prosecco.

Diferenţa reală dintre metoda Charmat-Martinotti şi metoda Champagne este gustul final al vinului. Vinurile din metoda Charmat-Martinotti tind să fie mai tinere şi fructoase, în timp ce vinurile făcute cu ajutorul metodei Champagne sunt deseori seci şi mai puţin fructuoase.

vin spumant