tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

Cei mai cunoscuţi chefi din lume setează trendurile anului 2017

Cei mai cunoscuţi chefi din lume setează trendurile anului 2017

25 ian 2017 comentarii

Responsabilitate socială, atitudine, originalitate, diversitate, ospitalitate, sprijin, aventură sunt doar câteva dintre cuvintele cheie ce se vor face auzite anul acesta, mai mult ca oricând, în marile bucătării ale lumii.

Unii dintre cei mai apreciaţi chefi au vorbit într-un material CNN despre cum va evolua scena gastronomică a lumii în 2017

Massimo Bottura: Mâncare cu atitudine  

Massimo Bottura, geniul care conduce Osteria Francescana, desemnată cel mai bun restaurant din lume, spune că 2017 este despre a face mâncarea accesibilă pentru cât mai multe persoane.

"Trendul culinar al anului 2017 nu este despre un ingredient, ci despre atitudine", declară Bottura. Comunitatea trebuie să primeze înaintea individului, iar responsabilitatea socială este obligatorie, susţine el.

"Văd o industrie în care bucătarii devin lideri în comunităţile lor, în care nu doar promovează mâncarea sănătoasă, ci luptă pentru ca ea să ajungă la un număr cât mai mare de persoane", conchide Bottura.

Namae Shinobu: Fără cine plictisitoare

Anul acesta este despre originalitate, spune Namae Shinobu, promotorul bucătăriei franceze în Japonia. Mâncarea străzii şi cea bazată pe ingrediente specifice locului vor avea parte de o revenire spectaculoasă. Shinobu pariază pe ramen, gyoza sau hot dog-ul preparat de chefii premiaţi cu stele Michelin.

"Clienţii s-au săturat de aceleaşi cine plictisitoare la preţuri exorbitante" crede Shinobu.

Joan Roca: Stop risipei

Rolul umanitar al bucătarului este cheia în 2017, spune spaniolul Joan Roca. Chefii se vor angaja să abordeze problemele sociale, inclusiv risipa de mâncare, şi se vor asigura că mâncarea ajunge şi la cei care nu şi-o permit. 

Fraţii Roca au fost numiţi ambasadori ai bunăvoinţei ONU în cadrul programului #FoodAfrica, pentru a ajuta la combaterea foametei.

Ben Shewry: Sprijin, suport

Din nou, responsabilitatea socială este cuvântul cheie, şi de data aceasta o spune Ben Shewry de la Attica din Melbourne. În 2017, focusul va fi pe mediul înconjurător, pe impactul alimentelor nocive asupra planetei. Shewry îndeamnă la tot mai multe meniuri cu ingrediente care să provină din surse sănătoase, nepoluate.

Margarita Fores: Mai multe aventuri

Diversitatea este esenţială pentru viaţă şi pentru mâncare, spune Margarita Fores, numită în 2016 cea mai bună femeie chef din Asia. Oamenii călătoresc tot mai des, vor să încerce tot mai multe preparate, astfel că chefii includ o varietate tot mai mare de ingrediente în meniuri. La restaurantul Cibo din Manila, Fores a pregătit arici de mare din Hokkaido, stridii din Irlanda şi mango din Filipine. Acestea sunt doar câteva dintre produsele care vor cuceri gusturile anul acesta în opinia ei. 

Gaggan Anand: Pâine şi unt

Cine nu iubeşte reţetele clasice? Viitorul stă în alimentele de bază ca pâinea şi untul, spune Anand, ales cel mai bun bucătar indian. 

"Clienţii se satură de jeleuri si spume, iar piaţa fine dining a devenit suprasaturată de chefi care folosesc mâncăruri fermentate, murate şi tot felul de alte invenţii ", explică Anand.

Dan Barber: Cărnuri delicioase

Schimbările care au loc în cultura fermelor vor duce la obţinerea unor cărnuri savuroase, consideră Dan Barber, de la Blue Hill din Manhattan. 

"Absolut delicioasă", carnea de viţel alăptat natural va fi un trend.   

Paul Pairet: Mâncăruri preparate cu organe

Trecutul readus în prezent. Pe acest trend mizează Paul Pairet de la Ultraviolet. Anul acesta vor fi la mare căutare în meniuri preparatele cu organe. Multe produse tradiţionale vor ieşi în faţă.

Virgilio Martinez: Poveşti pe farfurie 

Clienţii vor căuta produse simple prin care să experimenteze cultura, istoria, gustul unei zone, a unei bucătării, spune Virgilio Martinez de la Central Restaurant din Peru. Oamenii vor sa audă poveşti, să guste tradiţii, alimente care să exprime calitate şi emoţie. În restaurantul său, pariază pe miel la cuptor din Patagonia, cartofi din Anzi, peşte la grătar din Galicia sau fructe din Amazon.

Daniel Humm: Ospitalitate 

Ospitalitatea este regina anului 2017, spune chef Daniel Humm de la Eleven Madison Park, unul dintre cele mai cunoscute restaurante din New York. Oamenii vor să fie primiţi cum se cuvine, să se simtă doriţi, să trăiască experienţe speciale.

 

chefi trenduri culinare 2017