tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

Chef Diego Lozano, un rock star al cofetăriei care s-a îndrăgostit de cozonac

Chef Diego Lozano, un rock star al cofetăriei care s-a îndrăgostit de cozonac

17 nov 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Diego Lozano este cofetarul vedetă al Braziliei, iar de câţiva ani a depăşit graniţele ţării sale şi a cucerit lumea întreagă. Merge oriunde este chemat pentru a-i învăţa pe cofetari reţete şi tehnici de lucru şi nu uită să introducă în suportul de curs şi elemente ale gastronomiei braziliene. Este pentru a doua oară în România şi se declară cucerit de cozonacul nostru despre care spune că este extraordinar.

Am asistat la o parte din cursul pe care Diego îl susţine pentru cofetarii români. Printre reţete, brazilianul povesteşe întâmplări din viaţa sa. Îşi aduce aminte cum, în Brazilia, l-a oprit poliţia când livra ouă de ciocolată de Paşte, suspectându-l că transportă droguri. Oamenii legii nu s-au convins că nu face nimic ilegal până când nu i-au spart toate ouăle de ciocolată. Diego Lozano este un tip foarte vesel care, aşa cum mi-a spus, are grijă de imaginea sa, pentru că a fi cofetar în zilele noastre este similar cu a fi un star rock.

Nu a fost mereu aşa. A început la 13 ani dintr-o greşeală. Gătea cu bunica lui şi a pus sare în loc de zahăr într-o prăjitură. I-a plăcut foarte mult modul în care un singur ingredient a schimbat totul şi a decis de pe atunci să urmeze această carieră. 6 ani mai târziu termina studiile de specialiatate şi începea să revoluţioneze lumea tradiţională a cofetăriei braziliene. Tânăr fiind avea energia de a-şi depăşi limitele şi mânat de idolii săi, cofetari spanioli şi francezi, Diego Lozano a început să facă deserturi moderne. A ieşit repede în evidenţă, dar cea mai mare salt profesional i-au adus-o premiile câştigate în Brazilia, dar şi la competiţii mondiale. 

 

O vreme îndelungată a fost pasionat de ciocolată, însă şi-a dat seama că, cel puţin în Brazilia, lumea nu înţelegea ce face el şi nici nu aprecia piesele sculptate în ciocolată. Aşa că s-a întors la dragostea lui prăjiturile. A înfiinţat o şcoală cu ajutorul căreia speră să educe atât cofetarii, cât şi clienţii. Crede cu tărie că dacă tot mai mulţi profesionişti ar găti corect şi oamenii s-ar obişnui să comande preparate de calitate. Retetele lui sunt inspirate de cofetăria franceză, însă nu uită nici de specificul fiecărei ţări în parte. ”Nu trebuie să uităm de preparatele tradiţionale. Am învăţat în toate plimbările mele prin lume că trebuie să ţinem cont de fondul cultural al fiecărui popor. Sunt importante şi preparatele moderne, dar este bine să păstrăm şi ce este autentic. Poate găsim o soluţie să le îmbunătăţim, dar în niciun caz nu trebuie să le înlocuim”, a spus Diego pentru Gustarte.

Diego Lozano, deşi este un inovator, adoră să mănânce deserturi simple. A povestit cu drag despre brigadeiro, un desert brazilian tradiţional, atât de iubit în ţara lui natală. În ciuda preconcepţiilor, nu consumă foarte multe dulciuri. ”Toată lumea crede că noi, cofetarii, mâncăm foarte multe dulciuri. Dar nu este aşa. Trebuie să avem foarte multă grijă de imaginea noastră şi de aceea alimentaţia este sănătoasă! Suntem ca nişte staruri rock.”

 

brazilia gastronomie retete