tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

Chianti - Aflaţi totul despre vinul clasic italian

Chianti - Aflaţi totul despre vinul clasic italian

8 aug 2017 comentarii

Chianti (Kee-Ahn-tee) este mai mult decât clasica sticlă într-un coş de paie, cunoscut sub numele de ”fiasco”, făcut cunoscut de restaurantele italieneşti din anii '70 şi de Anthony Hopkins în Tăcerea Mielilor.

Chianti este în prezent unul dintre cele mai populare vinuri roşii. Este suficient să spunem despre Chianti că şi-a depăşit imaginea veche de sticlă în coş de paie. De fapt, aproape niciuna dintre sticlele de Chianti vândute astăzi nu mai este învelită în coşul clasic de paie.

La fel ca majoritatea altor vinuri făcute în Lumea Veche, Chianti îşi ia numele nu din strugurii folosiţi pentru a face vinul, care sunt Sangiovese, ci din regiunea în care este făcut. Regiunea Chianti este situată în Toscana, acea zonă romantică din centrul Italiei, cunoscută pentru peisajele ei uluitoare, soare strălucitor şi bogăţia istoriei artei şi cea culinară. În această regiune găsim şi ulei de măsline delicios şi opera lui Michelangelo ”David”.

Pentru ca un Chianti să fie un Chianti, acesta trebuie să fie produs în regiunea Chianti şi să fie fabricat din cel puţin 80% struguri Sangiovese. În timp ce majoritatea vinurilor Chianti sunt Sangiovese 100%, unii vinificatori din regiune doresc să amestece Sangiovese cu puţin Cabernet, Merlot sau Syrah pentru a înmuia vinul finit.

Cele două versiuni ale Chianti pe care le veţi întâlni cel mai probabil într-un magazin sau pe o listă de vinuri ale unui restaurant sunt Chianti şi Chianti Classico. Diferenţa dintre cele două este că vinul Chianti Classico este considerat a fi un pic mai rafinat decât Chianti. Acest lucru se datorează faptului că este produs din struguri recoltaţi în cele mai bune podgorii din regiune. Indiferent dacă vinul este Chianti sau Chianti Classico, va fi în mod clar etichetat pe partea din faţă a sticlei.

În ambele variante ale Chianti, vă puteţi aştepta la un vin foarte rustic, bogat în taninuri (vă usucă gura), are un miros şi gust care aminteşte de cireşe şi căpşuni şi are o aciditate ridicată, ceea ce face să meargă foarte bine cu mâncarea.

În timp ce mulţi oameni iubesc să bea acest vin italian clasic alături de mâncare clasică italiană, Chianti merge bine cu tot ceea ce vreţi să mâncaţi. 

chianti