tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

Cinci crame care îmbuteliază şi ulei de măsline

Cinci crame care îmbuteliază şi ulei de măsline

14 sep 2017 comentarii

Uleiul de măsline excelent are multe în comun cu un vin bun. Ambele sunt complexe, merg bine alături de mâncare şi sunt produse de secole.

În unele cazuri, vinul şi uleiul de măsline împărtăşesc altceva: locul de producţie. Unele dintre cele mai importante vinării din lume produc, de asemenea, un ulei de măsline excelent. De fapt, în cele mai cunoscute regiuni de vinificaţie, cum ar fi Toscana, podgoriile şi plantaţiile de măslini sunt adesea intercalate pe întreg teritoriul ţării.

Măslinele pentru producţia de ulei prosperă în climă moderată până la căldă, cu zile calde, uscate şi nopţi răcoroase, beneficiind de schimbări de temperatură în timpul zilei şi noaptea, la fel ca strugurii de vin. Atât măslinii, cât şi viţa de vie, beneficiază de soluri mai stâncoase şi mai puţin fertile; plantaţiile de viţă de vie şi măslini devin mai puternice prin lupta pentru a ajunge la substanţele nutritive şi apa absorbită din subteran.

Legătura este, de asemenea, şi una culturală. Atât vinul, cât şi uleiul de măsline sunt considerate părţi esenţiale ale dietei mediteraneene. Cele mai multe uleiuri de măsline produse în crame provin din regiuni mediteraneene clasice, precum Italia centrală şi de sud, sudul Franţei, Spania, Portugalia şi Grecia sau regiuni viticole cu climă mediteraneană, cum ar fi Napa şi Sonoma.

Mai jos sunt cinci astfel de crame care combină materiale şi practici excelente pentru a produce unele dintre cele mai bune uleiuri de măsline.

Valentini

Acest vinificator italian produce vinurile Trebbiano şi Montepulciano, unele dintre ele fiind considerate printre „unicornii” din Abruzzo. Proprietatea Valentini include şi plantaţii de măslini, iar cele mai bune restaurante din Abruzzo au ulei de măsline Valentini pe mese.

Esporão

Esporão este unul dintre cei mai mari producători de vin sec portughez, cu domenii atât în ​​regiunea sudică Alentejo, cât şi în regiunea nordică Douro din Portugalia. În plus faţă de gama largă de vinuri, Esporão este cunoscută şi pentru uleiurile de măsline. Cele mai multe sunt produse la vinăria de pe domeniul Alentejo, Herdade do Esporão, dar există şi unele uleiuri de măsline Douro.

Castello di Albola

Vinăria pitorească Castello di Albola se află pe dealurile din Chianti, în apropiere de oraşul Radda, înconjurată de podgorii şi plantaţii de măslini. Această proprietate stă la o înălţime mai mare decât altele în Chianti, dând vinurilor atât prospeţime, cât şi aciditate, iar măslinelor potenţialul ideal de maturare. Uleiul de măsline produs de Castello di Albola este fabricat din soiurile Frantoio, Moraiolo şi Leccino, oferind un ulei cu o uşoară aromă de fructe.

Domaine de Marquiliani

Situat pe coasta estică a insulei Corsica, într-un sat numit Aghione, Domaine de Marquiliani este cunoscut în lumea vinului pentru vinurile sale naturale din struguri locali şi internaţionali. Dar când vinificatorul Anne Almaric s-a alăturat tatălui ei la vinărie în anii '90, ea s-a concentrat mai întâi pe refacerea plantaţiilor de măsline şi de migdale. Ulterior, uleiul de măsline al lui Domaine de Marquiliani, obţinut din soiul Ghjermana, a fost considerat cel mai bun din Corsica, realizat în aceeaşi filosofie naturală ca vinurile produse aici.

Planeta

Vinăria Planeta produce unele dintre cele mai răspândite vinuri siciliene de pe piaţă. Marca include, de fapt, şase proprietăţi diferite din regiunea vinicolă a Siciliei, cum ar fi Etna şi Vittoria. Uleiul de măsline este produs din plantaţiile de pe coasta de vest a insulei din Menfi, unde vinăria a început iniţial. Planeta produce trei uleiuri de măsline provenind din soiurile clasice siciliane Cerasuola, Biancolilla şi Nocellara del Belice. 

ulei de masline