tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

Cum au devenit hip-hoperii vegani
COOL

Cum au devenit hip-hoperii vegani

21 mar 2016 comentarii

Adio, fast food! Bine ai venit, dietă pe bază de plante! Clubul artiştilor hip-hop care au dat filet mignon pe tofu la grătar are tot mai mulţi membri.

"Sunt vegan de atâta timp, obişnuiam să glumesc cu Jay Z, tot timpul", spune Jermaine Dupri, gigantul hip-hop din spatele So So Def. "Mergeam la clubul său 40/40 şi nu era mare lucru de mâncat, iar el îmi spunea tot timpul: ‘JD, vii tu cu prostiile tale vegane!’ Apoi, într-o zi, el şi Beyoncé devin brusc vegani. I-am spus ei, ‘Ştii, râdea de mine pe motivul ăsta, iar acum el vrea să fie vegan. Nu pot să nu-l tachinez pe tema asta".

Dupri este un susţinător fervent al evitării produselor de origine animală, de mai mult de un deceniu, iar Jay şi Bey au început să cocheteze cu această idee abia din decembrie 2013.  Cu ziua lui Hov la orizont, la cei 44 de ani, s-a hotărât să accepte provocarea celor 22 de zile vegane . "Prefer să o numesc o dietă pe bază de plante", a comentat el pe blog entuziast. 

"Curăţenia spirituală şi alimentară a lui Jay Z" a ţinut paginile ziarelor, intrarea sa în clubul artiştilor hip-hop care au dat filet mignon pe tofu la grătar, luându-i pe mulţi prin suprindere.

André 3000, Common, MCA şi Erykah Badu, toţi au îmbrăţişat veganismul la un moment dat, în diferite fome, in timp ce RZA a devenit un susţinător aprig al drepturilor animalelor, alăturându-se PETA şi acceptând să fie imaginea unei campanii cu sloganul "Un mâine mai bun este un mâine vegan".

Dacă acum ceva timp starurile rock treceau la hippie şi se închideau în mici ferme la ţară, astăzi hip hoperii de peste 40 de ani par să urmărească acelaşi scenariu, deşi mai puţin bucolic, renunţând la excesele culinare în favoarea dietelor libere de orice înseamnă produse animale.

Şi totuşi, trendul nu ar trebui sa surprindă. Anii petrecuţi pe drumuri, în turnee, nopţile de înregistrări la studio, sesiunile în cluburi, toate alimentate cu o dietă cu multe grăsimi, snackuri şi alcool, şi-au pus amprenta, oganismul plătind de multe ori taxe uriaşe.

Stic Man de la Dead Prez îşi descrie trecerea la veganism în termeni duri: "Supravieţuiam cu fumat, bourbon, hot dog, şi apoi am fost diagnosticat cu gută", povesteşte el. Soţia sa, chef vegan, l-a încurajat să-şi schimbe dieta—o mişcare despre care artistul spune că a fost un real curs de iluminare spirirtuală. Acum, Stic postează pe Instagram poze cu burgeri masala veggie, varză cu cocos sau pacheţele cu roşii, toate gătite cu legume din grădina proprie.

Odată convertit, hip-hoperul vegan devine entuziast în a susţine cauza.

Stic îşi aminteşte despre conversaţiile vegane pe care le-a avut cu toboşarul de la Roots când acesta a vrut să-şi schimbe dieta. Iar de-a lungul anilor a vorbit despre maşinăria care este industria food cu Black Moon, Smiff-n-Wessun, Common şi membri ai Wu-Tang Clan.

Killah Priest a devenit vegan acum un an, după ce a auzit de beneficiile de care tot vorbea GZA.  "Îmi amintesc că mi-a arătat un video pe YouTube. Genul care te face să nu mai vrei să mănânci carne. GZA mi-a explicat şi m-a convins”

Acest curent al artiştilor hip-hop de a împărtăşi metode de self-improvement are rădăcini adânci în spate. În era de aur a muzicii, rapperi precum Rakim şi Big Daddy Kane s-au aliniat campaniei Nation of Islam, the Five Percent Nation, şi au stabilit agenda  "no pork on my fork " (fără porc în furculiţa mea). 

Stretch Armstrong, dj-ul vegan creditat a fi primul care a dat impuls pe radio celor de la Wu-Tang Clan spune că "în comunitatea hip-hop a fost mereu o sete de autodepăşire şi autocunoaştere, vezi Rakim sau KRS-One. Apoi, Wu-Tang Clan şi-au încurajat fanii să facă acelaşi lucru—şi unele dintre cele mai puternice descoperiri sunt despre mancare, iar tu ai cel mai mare control asupra a ceea ce mănânci".

Într-un adevărat spirit al inovaţiei, actualul curent al veganismului hip hopăresc pare să ia stilul vieţii tradiţionale şi să-l adapteze nevoilor lor. 

 

hip hop veganism