tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

Cum să comanzi şi să bei cafeaua ca un adevărat italian. Regulile nescrise

Cum să comanzi şi să bei cafeaua ca un adevărat italian. Regulile nescrise

7 dec 2016 comentarii

Italienii s-au îndrăgostit de cafea încă de când aceasta a sosit pentru prima oară în porturile Veneţiei, în secolul 16. Iar prepararea acesteia a devenit în timp artă. Astăzi, a comanda şi a bea cafeaua în Italia este un ritual pe care trebuie să-l respecţi întocmai.

Iată regulile nescrise ale cafelei în Italia:

1. Lapte, doar dimineaţa

Bea cappuccino, caffé latte, latte macchiato sau orice altă formă de cafea cu lapte numai dimineaţa şi niciodată după ce ai mâncat. Italienii se înfioară la gândul că laptele fierbinte le-ar putea lovi stomacul după o masă, potrivit The Telegraph.

2. Mai puţin e mai mult

Nu-ţi bate joc de cafea. Să comanzi un frappuccino cu mentă în Italia este ca şi cum ai cere un single malt whisky cu limonadă şi un pai, într-un pub din Glasgow. Sunt însă două excepţii regionale de la această regulă, aprobate de "sinodul" cafelei. În Napoli, poţi să bei caffè alla nocciola – un espresso cu spumă şi cremă de alune. În Milano, poţi impresiona localnicii cerând un marocchino, un fel de upside-down cappuccino, servit într-un pahar mic de sticlă, pudrat cu cacao, apoi completat cu puţină spumă de lapte şi un shot de espresso.

3. Nu comanda "espresso"

Espresso este un termen tehnic în italiană, nu unul pe care să-l foloseşti zilnic, ca şi client. Dacă vrei să ceri un espresso simplu, atunci spune: doresc un caffè.

4. Dublu nu e tocmai bine

Dacă vei comanda un caffè doppio (adică un espresso dublu) trebuie să ştii că acesta nu este un obicei în Italia. Italienii beau multă cafea, dar în doze mici, echilibrate.

5. Comandă convingător

Spune încrezător ce doreşti, chiar dacă barista e cu spatele la tine, ocupat cu altă comandă. Apoi mergi şi plăteşte la casă.

6. Doar plata

Indiferent că eşti într-un aeroport sau într-un bar ori într-o cafenea din oraş, când barista strigă "ticket" la tine înseamnă că trebuie să achiţi înainte să consumi cafeaua.

7. Stai în picioare

În afară de cazul în care ai un motiv întemeiat să stai jos, cafeaua în Italia se bea în picioare, repede.

8. Unora le place fierbinte

Cafeaua vine la temperatura camerei, tocmai pentru a o putea bea imediat. Dacă totuşi o preferi fierbinte, cere caffè bollente.

9. Cafelele permise

Sunt permise următoarele variaţiuni ale caffè, cappuccino şi caffé latte: caffè macchiato sau latte macchiato – un espresso cu o urmă de lapte sau lapte fierbinte cu o urmă de cafea, dar nu uita, numai dimineaţa; caffè corretto: cafeaua matinală pick-me-up, un espresso "corectat " cu puţin brandy sau grappa; caffè freddo sau cappuccino freddo (adică cu gheaţă), bine de ştiut că au ceva zahăr în ele. De asemenea, mai poţi cere caffè lungo sau un caffè ristretto, asta dacă doreşti mai multă sau mai puţină apă în espresso-ul tău.

 

 

cafea italia