tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

De ce japonezele trăiesc cel mai mult. Secretele uneia dintre cele mai inteligente diete

De ce japonezele trăiesc cel mai mult. Secretele uneia dintre cele mai inteligente diete

17 ian 2017 comentarii

Japonezele sunt considerate unele dintre cele mai frumoase femei din lume, trăiesc cel mai mult, iar fizic vârsta de 40 de ani înseamnă de fapt 25 de ani.

Care sunt secretele lor?

Totul stă într-o dietă echilibrată, flexibilă şi în stilul de viaţă. Mâncărurile de bază sunt peştele, algele, legumele, soia, orezul, fructele, apa şi ceaiul verde. Prospeţimea şi respectul faţă de ingredientele de sezon sunt alţi doi factori de care ţin cont mereu. În Japonia, se consumă mereu produse proaspete şi de sezon. Vremea este un alt factor crucial: iarna se mănâncă peşte, carne, supe calde şi se beau băuturi fierbinţi, în timp ce vara sunt preferate supele reci, fructele de mare, ramenul rece şi salatele. 

Găteşte inteligent

Japonezii gătesc mult la abur, la grătar, la foc mic, iar dacă prăjesc ceva o fac în recipiente speciale şi cu foarte puţin ulei. Sunt metodele prin care mâncarea îşi păstrează cât mai mult din proprietăţile nutritive. De asemenea, legumele sunt tăiate sau feliate pentru a se găti mai repede. Supa de legume este baza pentru multe preparate în Japonia.

Japonezele au mare grijă la cantitatea de condimente, preferând mâncărurile cât mai uşoare, pentru a-şi proteja stomacul, ficatul şi rinichii. Esenţa bucătăriei japoneze stă în accentuarea frumuseţii naturale, a culorii şi a aromei. 

Cultura servirii mesei

A mânca este un ritual în Japonia. Japonezii mănâncă uşor, bucăţi mici şi în farfurii mici. De asemenea, urmăresc mereu să păstreze cât mai mult din gustul şi aspectul natural al ingredientelor. Nu amestecă mai multe mâncăruri pe acelaşi platou, pentru că, spun ei, fiecare preparat trebuie respectat. Farfuria nu este niciodată plină, un exerciţiu bun şi unul dintre motivele pentru care au o siluetă de invidiat.  

Orez în loc de pâine

Orezul este piesa centrală a mesei. Este gătit fără sare şi unt.

Micul dejun, principala masă a zilei în Japonia

Micul dejun este masa la care introduc cele mai multe preparate: peşte, orez, omletă, supă miso, mâncarea cu legume verzi şi soia, alge şi ceai.

Desertul, o raritate

Japonezele mânâncă desert doar la ocazii speciale şi în cantităţi mici. În Japonia, acesta are o cu totul altă însemnătate. Nu consumă prăjituri şi creme, ci îngheţată din orez, mochi. Deserturile lor au un conţinut scăzut de grăsimi şi zahăr.

dieta japoneză