tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

Diferenţele dintre Sauvignon Blanc din Franţa, Noua Zeelandă şi California

Diferenţele dintre Sauvignon Blanc din Franţa, Noua Zeelandă şi California

11 aug 2017 comentarii

Uneori se întâmplă să fim serviţi două pahare de vin obţinut din acelaşi soi de struguri, dar care au un gust complet diferit.

Acest lucru se datorează conceptului de terroir, termenul cuprinzător pentru ceea ce face ca o regiune producătoare de vinuri să fie unică, bazată pe sol, modelele climatice şi pe caracteristicile geografice. Terroir este motivul pentru care un pahar de Pinot Noir din Burgundia are un gust foarte diferit de cel din Africa de Sud.

Anumiţi struguri sunt cunoscuţi ca având un nivel mare de terroir, ceea ce înseamnă că reflectă cu adevărat zonele din care provin. Unul dintre aceste soiuri este Sauvignon Blanc, unul dintre cei mai răspândiţi struguri de vin alb din lume. Născut în Bordeaux, Sauvignon Blanc şi-a făcut drum peste tot în lume, devenind foarte cunoscut în Franţa, Noua Zeelandă şi în California.

Aşadar, care sunt diferenţele dintre acelaşi soi de struguri din trei regiuni diferite?

În primul rând, cea mai mare diferenţă este factorul Lumea Veche – Lumea Nouă. Vinurile din Lumea Veche, care vin din Europa, tind să fie mai rustice în stil, influenţate mai mult de terroir şi au mai puţin alcool. Vinurile din Lumea Nouă, care provin din celelalte zone, au tendinţa de a fi mai pline, cu note de fructe. Folosesc mai mult stejar nou şi au un conţinut mai mare de alcool.

Dintre cele mai renumite regiuni Sauvignon Blanc, Franţa este considerată Lumea Veche, în timp ce Noua Zeelandă şi California sunt considerate Lumea Nouă. Asta înseamnă că Sauvignon Blanc din Franţa tinde să fie mai influenţat de terroir decât omologii săi din Lumea Noua. În Bordeaux, strugurele este amestecat cu Sémillon pentru a crea unele dintre cele mai mari vinuri albe de desert din lume. În Valea Loarei, Sauvignon Blanc este cultivat în Sancerre şi Pouilly-Fumé, cu siguranţă două dintre cele mai mari regiuni pentru producţia de Sauvignon Blanc. În aceste două denumiri, solurile de pietriş dau arome de praf de puşcă şi de piatră, cu minerale puternice. Vinurile au în general un conţinut redus de alcool şi sunt foarte bine echilibrate.

Sauvignon Blanc din Lumea Nouă tinde să fie mai puţin fragil şi pământesc, cu un accente mai puternice de fructe. În California, vinurile de tip Sauvignon Blanc tind să preia arome de citrice şi fructe tropicale. În 1968, Robert Mondavi a început să producă vinuri de tip Sauvignon Blanc, numindu-le Fumé Blanc. Prin intermediul acestor vinuri Mondavi a căutat să reproducă profilele de aromă ale celebrului francez Pouilly-Fumé, reducând aromele de fructe prin îmbătrânirea în butoaie. În prezent, Sauvignon Blanc de California se regăseşte în ambele stiluri: versiunea fructată, specifică Lumii Noi, precum şi stilul „Fumé Blanc” al lui Mondavi.

Consumatorii americani de Sauvignon Blanc de obicei au tendinţa să consume vin provenit din insulele sudice din Noua Zeelandă. Aceste vinuri au o aromă luxuriantă de fructe tropicale. Solurile nisipoase, care au o fertilitate mai scăzută, determină strugurii să crească în cantiăţi mai mici şi mai concentrate. Vinurile sunt, în general, proaspete şi pline de arome fructate, dar îşi păstrează aciditatea care le menţine proaspete.

Fie că este vorba de Franţa, California sau Noua Zeelandă, Sauvignon Blanc va rămâne întotdeauna o bază pe lista de vinuri şi rafturile de vânzare ale magazinelor din întreaga lume.

Dacă sunteţi curioşi să vedeţi diferenţa în aceste trei tipuri de Sauvignon Blanc, puteţi să faceţi o degustare „oarbă” împreună cu prietenii. Înfăşuraţi sticlele în folie şi gustaţi-le pe rând poate a vedea ce stil vi se potriveşte cel mai bine. Un sfat: mâncaţi brânză de capră, cu care vinul, indiferent de origine, merge perfect!

sauvignon blanc