tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

Ghidul celor mai bune crame de pe insula grecească Santorini

Ghidul celor mai bune crame de pe insula grecească Santorini

2 aug 2017 comentarii

Una dintre cele mai vizitate insule greceşti, Santorini nu este cunoscută doar pentru peisajele superbe, ci şi vinurile produse pe insulă, care au făcut acest loc cunoscut şi în afara Mediteranei.

Assyrtiko, vinul alb pentru care insula a devenit cunoscută, este esenţa insulei într-o sticlă. O gură din acest vin oferă un gust răcoritor de citrice şi arome care te duc cu gândul la mare. Puteţi fi transportat în acest paradis cu fiecare sticlă pe care o deschideţi şi datorită faptului că aceste vinuri nu sunt încă atât de cunoscute, le puteţi găsi la preţuri rezonabile, mult mai ieftine decât un bilet de avion!

În timp ce vinul Assyrtiko din Santorini poate părea ca un vin nou, acesta îşi are originea încă din vremuri străvechi. În timpul domniei veneţienilor între secolele al paisprezecelea şi al şaisprezecelea, Santorini producea chiar şi unele dintre cele mai valoroase vinuri din întreaga Europă. Şi apoi, ca multe alte lucruri, Asyrtiko nu a mai fost la modă, iar vinul produs în Santorini a dispărut de pe hartă timp de câteva sute de ani, în timp ce vecinii insulei din Italia, Franţa şi Spania deveaneau cunoscuţi pentru vinuri extraordinare.

În secolul al XX-lea, vinul grecesc a început să ajungă şi pe alte pieţe în întreaga lume, datorită imigranţilor. Dar vinul pe care mulţi dintre aceştia l-au adus cu ei nu era un vin pentru care ţara ar trebui să fie cunoscută, pentru că vinul era Retsina, un vin tradiţional, cu aromă de răşină de pin, delicios pentru unii, dar respingător pentru mulţi. Este suficient să spunem că acesta era un vin care nu putea să placă multora, ceea ce a dus la etichetarea vinului grecesc ca unul prost, în timp ce podgoriile din Santorini au continuat să cultive strugurii Assyrtiko.

Unul dintre cele mai uimitoare lucruri de observat când vizitaţi o vinărie din Santorini este modul în care viţele cresc. Spre deosebire de majoritatea podgoriilor din lume, unde viţele cresc în rânduri de-a lungul spalierelor, în Santorini, viţele cresc în grămezi mici, aproape de pământ de-a lungul rocilor, ca şi când ar căuta cel mai bun adăpost pe care îl pot obţine în faţa rafalelor de aer venite dinspre mare. Tocmai acest vânt de mare, împreună cu solul bogat în cenuşă vulcanică, conferă aciditatea răcoritoare pentru care vinul a devenit atât de bine cunoscut. Mulţi cred că este această cenuşă vulcanică este cea care permite strugurilor cultivaţi pe insula Santorini să-şi păstreze aciditatea, chiar şi atunci când sunt foarte copţi.

Având în vedere că Santorini este o insulă micuţă, aveţi nevoie doar de o zi pentru a vizita cramele de top ale insulei.

Indiferent dacă aveţi de gând să vizitaţi insula în persoană sau să o vizitaţi printr-o sticlă de vin, mai jos sunt vinăriile din Santorini pe care ar trebui să le căutaţi:

Domeniul Argryos

Familia care deţine Domeniul Argryos produce vin pe insulă de peste un secol şi istoria acestui vin poate fi văzută cu fiecare gură de vin. O vizită la podgorie înseamnă o oprire în camera de degustare a vinăriei, care este şi încăperea în care vinificatorul familiei din cea de-a IV-a generaţie amestecă şi vinurile. Chiar dacă vinurile produse aici se pot găsi şi în magazinele noastre, o experienţă de degustare vă va face să vă simţiţi ca şi cum fiecare vin pe care îl creează este produs numai pentru oamenii de pe insulă.

Santo Wines

Cea mai mare vinărie de pe insulă, Santo Wines este o cramă cooperativă, formată din 2.500 de cultivatori care livrează toţi strugurii, indiferent cât de mari sau mici sunt, cramei în fiecare toamnă, care apoi sunt transformaţi în numeroasele vinuri pe care le creează. Împreună cu faptul că este cea mai mare din punct de vedere al membrilor, este şi cea mai mare ca mărime. În plus, apropierea acestei cramei de port înseamnă ca toată ziua este plină de turişti de pe navele de croazieră, de aceeea este bine să o vizitaţi spre finalul zilei, mai ales că balconul lor mare face acest loc perfect pentru a privi apusul.

Domeniul Sigalas

Cu o vecheme de doar douăzeci de ani, Domeniul Sigalas este una dintre cele mai tinere vinării de pe insulă, dar deja câştigă o recunoaştere internaţională. Dintre toate vinurile lor, probabil cel mai cunoscut este un vin Assyrtiko fermentat în butoaie de stejar, ceea ce face ca această podgorie să merite excursia numai pentru acest vin.

Gaia

Această cramă este construită direct pe plajă. Vinăria Gaia este, de asemenea, destul de tânără pentru o insulă cu o istorie atât de bogată în producţia de vin, dar şi-au construit un nume pentru ei nu numai ca unul dintre cei mai buni producători ai insulei, ci şi ca unul dintre cei mai experimentaţi datorită vinului Assyrtiko fermentat ”sălbatic”. Vinul sălbatic fermentat înseamnă că în loc să se adauge drojdie în must, pentru a începe procesul de fermentaţie, ei permit ca drojdia care se produce în mod natural în mediu să intre în amestec şi să fermenteze vinul, astfel că fiecare lot de vin este oarecum diferit .

Crama Art Space

Vinăria Art Space funcţionează şi ca muzeu al insulei şi este un loc ideal pentru a afla cum vinul a fost făcut pe insulă timp de decenii. În plus faţă de Assyrtiko, Art Space produce de asemenea şi Vinsanto, un vin dulce pentru desert, creat din strugurii uscaţi pe acoperişul podgoriei.

santorini