tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

Ghidul vinurilor din Lumea Veche vs. Lumea Nouă

Ghidul vinurilor din Lumea Veche vs. Lumea Nouă

10 aug 2017 comentarii

Distincţiile dintre vinurile din Lumea Veche şi vinurile din Lumea Nouă sunt în mod obişnuit greşit înţelese. Multe persoane vorbesc despre vinuri fără să ştie cu adevărat care este diferenţa dintre cele două stiluri sau ceea ce face un vin din Lumea Veche sau Lumea Nouă.

Când cineva foloseşte termenul „Lumea Veche”, se referă la vinurile făcute în ţări care sunt considerate locurile de naştere ale vinului, în esenţă, Europa şi Orientul Mijlociu. Unele dintre ţările vechi sunt: Franţa, Spania, Italia, Germania, Portugalia, Austria, Grecia, Liban, Israel, Croaţia, Georgia, România, Ungaria şi Elveţia.

Vinurile din Lumea Veche tind să fie mai uşoare, mai scăzute în alcool, deşi aceasta este o generalizare şi nu întotdeauna adevărată. Trăsătura principală pe care o au toate ţările din Lumea Veche este că vinurile lor sunt foarte restricţionate, cu instrucţiuni pe care toate cramele trebuie să le urmeze. Fiecare ţară şi regiune a acelei ţări din Lumea Veche a făcut vinul într-un anumit mod de-a lungul secolelor, iar vinificatorii actuali aplică vechile standarde. De multe ori motivul pentru care o persoană spune că preferă vinul din Lumea Veche este pur şi simplu pentru că există o întreaga istorie în spatele vinului pe care îl beau.

Vinurile din Lumea Nouă provin din ţări care au fost colonii, inclusiv din S.U.A., şi se află într-un climat mai cald, care, în general, face ca vinurile din Lumea Nouă să fie mai pline şi au arome mai îndrăzneţe de fructe. De asemenea, ele tind să aibă un nivel de alcool mai mare. Ţările Lumii Noi includ: S.U.A., Noua Zeelandă, Argentina, Chile, Australia şi Africa de Sud.

Vinurile şi vinificatorii din Lumea Nouă încorporează spiritul antreprenorial pe care l-aţi aştepta de la descendenţii imigranţilor care au căutat o viaţă nouă şi mai bună într-un alt loc. În aceste regiuni, practicile de vinificaţie variază foarte mult şi există multe experimente. Lumea Nouă pune în general mai puţin accent pe a face vinul la fel cum a fost făcut timp de secole, şi un accent mai mare pe fabricarea vinului care profită de avantajele modernităţii.

Uneori veţi auzi că oamenii folosesc termenul Lumea Nouă în mod condescendent, ca o modalitate de a submina un vin, preferând romantismul Lumii Vechi. Trendul actual al vinului este acela de a prefera Lumea Veche în detrimentul vinurilor din Lumea Nouă, la fel cum stilurile vintage revin la modă, dar tendinţele se schimbă tot timpul, aşa cum au făcut-o în anii '70, '80 şi anii '90. 

vinuri