tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

Ghidul vinurilor din regiunea Umbria, Italia

Ghidul vinurilor din regiunea Umbria, Italia

7 aug 2017 comentarii

Centrul Italiei, un loc care se întindea odinioară de la est de râul Tiber până la Valea Po, astăzi este a patra cea mai mică regiune a peninsulei.

Un loc numit după cuvântul grecesc Ombrikoi, care înseamnă ploi, plin de sate vechi şi oraşe aşezate pe dealuri, Umbria este singura regiune a Italiei fără litoral sau frontieră internaţională.

Este înconjurată de graniţele Toscanei la nord, Le Marche la est şi Lazio, centrul Imperiului Roman antic, la vest. Clima este aceeaşi cu cea a Toscanei, cu ierni ploioase şi veri însorite, dar regiunea este umbrită de vecinul său nordic, producând doar o treime din cantitatea de vin pe care Toscana o produce.

Acest lucru nu este neapărat ceva rău! În timp ce turiştii preferă Florenţa, aşteptând la coadă la vinăriile toscane mult prea pline şi se bucură de excursii cu autobuzul prin Roma, puteţi să călătoriţi liniştiţi pe dealurile Umbriei şi să găsiţi vinuri extraordinare.

Umbria are în jur de o duzină de zone viticole (DOC, DOCG & IGT), iar în timp ce vinuri bune se găsesc în toate, există câteva selecţii care într-adevăr fac suficiente cantităţi pentru a fi disponibile şi pe alte pieţe în afara Italiei. Din aceste zone, cele mai cunoscute sunt Orvieto DOC, Montefalco DOC şi Montefalco Sagrantino DOCG.

Orvieto DOC

În şi în jurul oraşului medieval Orvieto, în provincia Terni, se află cea mai mare zonă de producţie din Umbria, care a obţinut statutul de DOC în 1972 şi produce 80% din vinul întregii regiuni. Vinurile din această zonă sunt populare încă din Evul Mediu, dar iniţial vinul era unul dulce care, deşi există încă aici şi este minunat alături de brânzeturile locale şi carnea de mistreţ, nu este în prezent principala atracţie.

Astăzi, Orvieto este cunoscut pentru vinul său alb sec. Cu toate că aceste vinuri pot fi revigorante şi atunci când sunt conumate simple, sunt cu adevărat extraordinare atunci când sunt asociate cu mâncare. Vinurile albe din Orvieto sunt amestecuri compuse din struguri locali, cum ar fi Grechetto şi Trebbiano (cunoscut şi ca Procanico aici) împreună cu alte soiuri native, cum ar fi Drupeggio (Canaiolo Bianco) şi Malvasia. Rezultatul este un vin cu note de migdale, mere aurii şi muşeţel.

Asociaţi vinurile albe din Orvieto cu platouri cu carne şi brânză sau porchetta clasică din Umbria.

Montefalco Sagrantino DOCG

Umbria este plină de oraşe fermecătoare şi Montefalco este una dintre ele. Situat în provincia Perugia, acesta găzduieşte strugurii Sagrantino. Vinurile produse din acest strugure sunt pline de putere şi adâncime, cu o structură semnificativă de tanin. Sagrantino are de fapt unele dintre cele mai înalte niveluri de tanin din lume, ceea ce îi permite să îmbătrânească pentru o perioadă foarte lungă de timp. DOCG de la Montefalco Sagrantino a fost premiat în anii 1990, când vinurile din această zonă au fost celebrate nu numai pentru calitatea lor, ci şi pentru faptul că ele costau mai puţin decât cele produse în Toscana. Vinurile de aici sunt perfecte pentru a fi consumate alături de feluri principale. De culoare purpuriu închis, acest vin are note de prune, scorţişoară şi pământ amestecat cu cireşe negre. Pe măsură ce îmbătrâneşte, uneori dezvoltă chiar şi o notă uşoară de fum. În ciuda cerinţelor îndelungate de îmbătrânire - 37 de luni - preţurile acestor vinuri sunt încă destul de accesibile.

Montefalco Rosso DOC

Montefalco Rosso este o subzonă a Sagrantino DOCG. Permite vinificatorilor să lanseze vin pe piaţă în timp ce Sagrantino stă la maturat. Acest vin se concentrează şi pe alţi struguri importanţi din Umbria: Sangiovese. În timp ce Sagrantino este profund şi puternic, Montefalco Rosso tinde să fie mai moale. Amestecul este în mare parte Sangiovese (60% -70%), cu până la 15% din Sagrantino. DOC permite, de asemenea, Cabernet Sauvignon şi Merlot în amestec, până la 30%. Acest lucru le permite vinificatorilor un pic de spaţiu pentru individualitate.

În general, aceste vinuri nu sunt destinate îmbătrânirii îndelungate şi sunt mai calme şi mai vibrante decât Sagrantino. Sangiovese aduce note fructate, în timp ce Sagrantino susţine structura vinului. Atunci când Merlot - adesea folosit în cantităţi mai mari decât Cabernet - este amestecat în vin adaugă o supleţe moale amestecului, făcând vinul unul dintre cele mai versatile vinuri când vine vorba de mâncare.

italia