tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

Ghidul vinurilor seci

Ghidul vinurilor seci

18 aug 2017 comentarii

„Sec”este termenul pe care cei mai mulţi îl folosesc pentru a descrie un vin.

Cu toate acestea, „sec” este unul dintre cuvintele care este folosit greşit cel mai des în rândul consumatorilor de vin.

Motivul pentru care termenul „sec” este folosit greşit se datorează faptului că este folosit de obicei în mod raţional, făcând referire la caracteristicile senzoriale ale vinului, cu toate că aceste caracteristici senzoriale nu sunt asta înseamnă atunci când spunem că un vin este sec.

Un vin sec este pur şi simplu un vin care nu are niciun pic de zahăr rezidual, adică nu este dulce. Atunci când sucul de struguri se transformă în vin, alcoolul este produs în procesul de fermentaţie deoarece drojdia mănâncă zahărul prezent în suc. În multe vinuri, vinificatorul opreşte procesul de fermentare înainte ca drojdia să aibă timp să mănânce tot zahărul, lăsând o notă dulce vinului. Când un vinificator lasă puţin zahăr în urmă, acesta se numeşte zahăr rezidual. Pentru a face un vin sec, vinificatorul va lăsa în schimb procesul de fermentaţie să se termine complet, permiţând drojdiei să consume tot zahărul prezent.

Nu confundaţi lipsa gustului dulce cu lipsa fructelor. Într-un vin sec veţi gusta fructe, doar că vinul nu va avea gust dulce, ca sucul de fructe.

Dacă un vin sec înseamnă doar că nu este dulce, atunci de ce atât de mulţi băutori de vin folosesc termenul incorect?

Adesea, termenul „sec” este confundat cu o senzaţie. O concepţie greşită este că un vin sec este un vin care vă va usca gura. Astfel că dacă va place această senzaţie, vă plac vinurile seci. Nu este cazul: un vin care creează o senzaţie de uscare în gură este un vin care este puternic în taninuri, nu unul sec.

Alcoolul în vinurile seci

O altă concepţie greşită este că un vin sec este un vin care are un nivel de alcool mai ridicat. Prin urmare, dacă vă plac vinurile cu un alcool mai ridicat, înseamnă că vă plac vinurile seci. Acest lucru nu este adevărat, dar această conexiune se face în creierul nostru, deoarece în vinurile cu alcool mai ridicat tindem nu numai să simţim gustul fructelor, ci şi să experimentăm mai multe dintre aromele reale ale alcoolului. Aceste arome pot apărea în gura noastră ca fiind lipsite de umiditate pe care, în mod raţional, o considerăm uscată. În timp ce, din nou, este posibil ca un vin să nu fie dulce şi, de asemenea, să fie bogat în alcool, vinul cu alcool ridicat nu este întotdeauna „sec”. Există, de fapt, unele vinuri de desert cu alcool ridicat, care sunt incredibil de dulci.

vin sec